Skip to content
NLEN
Blackcoalstill1

Black Coal

Yi'nan Diao / CN, 2014 / 106 min.

Stijlvolle detectivefilm won de Gouden Beer van het International Film Festival Berlijn. De spannende stilistische tour-de-force is een detectiveverhaal tussen droom en werkelijkheid, dat grenst aan het onbegrijpelijke. Liefdevolle ode aan de klassieke Hollywood-film noir en meesters als Hitchcock.

Blackcoalposter

In 1999 wordt een vreemd gevormd pakket in een container aangetroffen, dat een menselijk lichaamsdeel blijkt te zijn. Een ander deel duikt op in een kolenfabriek. Iemand blijkt in stukken te zijn gehakt waarna zijn overblijfselen door de hele provincie worden gevonden, op plaatsen die zo afgelegen liggen dat een enkele moordenaar deze nooit in één dag kon hebben verspreid.Detective Zhang, een komische figuur met een hangsnor, wordt ingeschakeld om de zaak te onderzoeken, wat desastreus afloopt. We treffen Zhang opnieuw aan in 2004, stomdronken liggend op een ijzige weg. Hij werkt inmiddels als bewaker, maar na een toevallige ontmoeting met een oud-collega wordt hij opnieuw in een vergelijkbare zaak gezogen.Regisseur Diao brengt een ode aan de klassieke Hollywood-film noir en meesters als Hitchcock, bijvoorbeeld door twee geliefden in een wankele kabelbaan te laten bungelen, vol eros en spanning. Maar Diao is tot veel meer in staat dan een simpele hommage: zijn scenario draait de traditionele noir-sfeer ondersteboven door zijn verhaal te situeren onder de gewone Chinezen. De regisseur combineert daarbij de wrange humor van zijn debuutfilm Uniform met het pessimisme van zijn film Night Train. Black Coal is opgenomen op besneeuwde straten en onderdoorgangen, in enorme fabrieken en neonverlichte gokhallen, een ongrijpbare filmische ruimte die zweeft tussen droom en werkelijkheid.

“…fascinerend…sterke scènes… (**** NRC)

“…prachtbeelden…sfeervol duister… (**** Het Parool)

“… prachtig melancholieke film noir … verrassend … prachtige rol … Diao laat het knallen. (**** #2 Must See Film van de Maand, De Filmkrant)

Details

Regisseur

Yi'nan Diao

Productiejaar

2014

Productieland(en)

CN

Originele titel

Bai ri yan huo

Lengte

106 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Blackcoalstill2
Blackcoalstill3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.