Skip to content
NLEN
Blind Willow 1

Blind Willow, Sleeping Woman

Pierre Földes / FR, CA, LU, NL, 2022 / 108 min.

Een praatzieke kikker die Nietzsche, Joseph Conrad en Ernest Hemingway citeert en Tokyo wil redden van een gigantische worm.

poster Kaboom 2023

Een praatzieke kikker die Nietzsche, Joseph Conrad en Ernest Hemingway citeert en Tokyo wil redden van een gigantische worm met de hulp van een schizofrene, verlegen accountant, terwijl diens weinig ambitieuze collega probeert om te gaan met zijn gefrustreerde vrouw en zijn verdwaalde kat. En dat allemaal na de verwoestende aardbeving in de Japanse stad in 2011. Dit opmerkelijke allegaartje vormt de basis voor het debuut van de Franse componist-filmmaker Pierre Földes, geïnspireerd op een handvol kortverhalen van Haruki Murakami.

De wereld van Murakami - een van de grootste schrijvers van de contemporaine wereldliteratuur - is er een tussen fantasie en (sur)realiteit, gevuld met sigarettenrook, peinzende mannen, speels gefilosofeer, seks en ironische humor. Zijn verhalen vertalen naar het grote scherm is dan ook een uitdaging, zeker als je een live-action film wil maken. Dan is animatie een beter medium, vindt Pierre Földes.

Tussen werelden in zo lijkt, en tussen existentialisme en ironie en met dat kenmerkende vleugje absurditeit capteert Földes perfect de geest van Murakami's oeuvre. Alsof de twee zich op dezelfde uniek golflengte bevinden. Om de auteur en diens entourage te overtuigen de rechten te verkopen, creëerde de animator een "grafische bijbel" waarin hij zijn stijl voorstelde.

"Wat zichtbaar is voor iedereen is niet het belangrijkste", zegt de kikker in de film, maar Földes innovatieve visuele stijl is een van de highlights van deze adaptatie. Voor elk shot werd eerst een live-action referentie gefilmd. Om daarna de hoofden van de acteurs in te ruilen voor 3D-animatie. Achter al het bizarre - zowel narratief als visueel - schuilen portretten van mensen die worstelen met de schaduwen van hun angsten en zwaktes, op zoek naar zichzelf en hun plaats in de wereld.

'Blind Willow, Sleeping Woman' wordt voorafgegaan door de door Murakami geïnspireerde kortfilm 'Yomoyama Short Stories' van Fuka Katayama.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pierre Földes

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR, CA, LU, NL

Originele titel

Saules Aveugles, Femme Endormie

Lengte

108 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Kaboom 2023

Noteer 30 maart t/m 2 april in je agenda: dan heb je de kans om je onder te dompelen in de wereld van animatie tijdens Kaboom Animation Festival in Eye! Het festival is t/m 2 april ook online te volgen.

Lees meer
campagnebeeld Kaboom 2023
Blind Willow 2
Blind Willow 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.