Skip to content
NLEN
Blueruin3

Blue Ruin

Jeremy Saulnier / US, 2013 / 92 min.

Zwarthumoristische kijk op het wraakfilmgenre. Jeremy Saulniers onorthodoxe thriller werd al vergeleken werd met die andere vrijzinnige film waarin het geweld absurde trekken vertoont: Blood Simple van de Coen Brothers. De vertelling cirkelt om Dwight Evans, een dakloze wiens bestaan gedoemd lijkt. Maar Dwight komt tot leven: de vrijlating van de moordenaar van zijn ouders schreeuwt om actie. Harde actie. 

Blueruinposter

Als Dwight ter ore komt dat Will Cleland, de moordenaar van zijn ouders, na twintig jaar uit de gevangenis komt, handelt hij impulsief. Hij koopt een mes, springt in de auto en zet koers naar Virginia. In de bar doet hij wat wraaklogica binnen een wraakfilm dicteert: hij steekt Cleland zonder omhaal neer. Dat laat Clelands redneckfamilie natuurlijk niet op zich zitten. Een absurde cyclus van geweld volgt, een regelrechte vendetta: wie door wie waarom gewroken moet worden weet uiteindelijk niemand meer.

Regisseur Jeremy Saulnier kreeg lof voor zijn zwart-ironische kijk op het wraakfilmgenre en de regie van zijn hoofdrolspeler Macon Blair, die Dwight meeslepend gestalte geeft. Hij is zowel sukkelig slachtoffer als meedogenloze wraakengel, wat de suspense verhoogt.

De onafhankelijke filmer Saulnier maakte eerder de culthorrorproductie Murder Party en werkte als cameraman. Blue Ruin kreeg de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek op het Cannes-filmfestival.

Details

Regisseur

Jeremy Saulnier

Productiejaar

2013

Productieland(en)

US

Originele titel

Blue Ruin

Lengte

92 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Blueruin1
Blueruin2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.