Skip to content
NLEN
Still Boven is het stil

Boven is het stil

Nanouk Leopold / NL, DE, 2013 / 93 min.

Nanouk Leopold schreef zelf de verfilming van Gerbrand Bakkers’ roman. Een boerenzoon ontdekt onverwachte openingen in zijn tot stilstand gekomen leven. Als op een dag een jonge knecht op de boerderij komt werken, raakt zijn leven in een stroomversnelling.

Poster Boven is het stil

Gerbrand Bakkers stilistisch uitgebeende debuutroman won vele nationale en internationale prijzen. De bestseller beschrijft het leven van de introverte vijftiger Helmert van Wonderen die terugkeert naar de boerderij om zijn stokoude, gehate vader te verzorgen; hij worstelt met een verongelukte tweelingbroer, een gefnuikte studie en onderdrukte homoseksuele gevoelens.

Als op een dag een jonge knecht op de boerderij komt werken, raakt Helmers leven in een stroomversnelling en probeert hij ruimte voor zichzelf te creëren. Liefde krijgt onverwacht een kans, lijkt het, zelfs op het zwaar calvinistische platteland.

Boven is het stil is de vijfde lange speelfilm van Nanouk Leopold (1968), die internationaal naam maakte met Brownian Movement (2010), Guernsey (2005) en Îles flottantes (2001). Leopolds film waren te zien op de festivals van Berlijn, Toronto en Cannes en wonnen ook Gouden Kalveren. Ruimtelijk werk van de regisseur is nu te zien in de tentoonstelling Vive le cinéma!

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Nanouk Leopold

Productiejaar

2013

Productieland(en)

NL, DE

Originele titel

Boven is het stil

Lengte

93 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Vive le cinéma! Art & Film

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het filmmuseum en de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) hebben Eye en het IFFR vijf belangrijke filmregisseurs uit vijf verschillende werelddelen benaderd. Hiermee vieren Eye en IFFR de grenzeloze kracht en diversiteit die zo essentieel is voor hun programmering.

Lees meer
campagnebeeld Vive le cinéma!, werk van Leopold Emmen
Still Boven is het stil
Still Boven is het stil

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.