NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Boys Don't Cry (Kimberly Peirce, US 1999)

Boys Don't Cry

Kimberly Peirce / US, 1999 / 118 min.

Brandon, een jonge transgender, arriveert in een klein stadje in de Midwest, op zoek naar vriendschap en liefde. Die vindt Brandon in geliefde Lana (Chloe Sevigny), maar de vooroordelen van de locals maken een gruwelijk einde aan de idylle. Oscar voor Hilary Swank.

poster Boys Don't Cry (Kimberly Peirce, US 1999)

Boys Don't Cry, een van de grote onafhankelijke films uit de jaren negentig, nam de waargebeurde moord op Brandon Teena in small town America in 1993 als uitgangspunt en transformeerde het krantenbericht om tot een invoelend, confronterend drama dat als een van de weinigen in die tijd een transgender persoon centraal stelde.

Brandon Teena is de populaire new kid in town in Nebraska, waar hij verliefd wordt op Lana. Wanneer ze ontdekken dat Brandon biologisch als vrouw is geboren, slaan bij een paar ruige kerels de stoppen door.

Debuterend regisseur Kimberly Peirce kwam zo met mokerslag de filmwereld binnen, gedragen door het uitmuntende acteerwerk van Hilary Swank. De film maakte haar in één klap tot ster en leverde haar een Oscar voor Beste Actrice op.

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kimberly Peirce

Productiejaar

1999

Productieland(en)

US

Originele titel

Boys Don't Cry

Lengte

118 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit Boys Don't Cry (Kimberly Peirce, US 1999)
still uit Boys Don't Cry (Kimberly Peirce, US 1999)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.