NLEN

voor alle dagen

in alle talen

campagnebeeld Eyeshadow

Boyz n the hood + Sor

Eyeshadow

Ongelooflijk, maar waar: zonder een millimeter filmervaring mocht John Singleton voor Columbia zijn eerste speelfilm regisseren over drie Afro-Amerikaanse broers die opgroeien in South Central Los Angeles. De twintiger stuurde zijn licht autobiografische scenario naar de studio’s, Columbia hapte toe vanwege de overeenkomsten met Spike Lee’s Do the Right Thing (1989). Met optreden van Sor, een van de creatieve breinen van Black Acid.

Poster boyz n the hood
Doughboy, Ricky en Tre groeien op in het door drugs geteisterd South Central, Los Angeles. De drie kiezen ieder een ander pad; Tre luistert naar zijn vader, die hem normen en waarden bijbrengt, Ricky gaat misschien naar de universiteit en Doughboy is in de greep van geweld en alcohol. Singleton slaagt erin voorbij het cliché van de criminele-rapper-in-slechte-buurt te komen en schildert de bewoners van South Central in de eerste plaats als mensen, niet als mediakarikaturen. De film zit vol levensechte gesprekken en alledaagse terzijdes, die de hoofdpersonages dichtbij brengen en menselijk maken. Rapper Ice Cube speelde zijn eerste grote filmrol in een film die onder meer gedragen wordt door de soundtrack met nummers van Ice Cube zelf, Monie Love en The 2 Live Crew.

Sor

Sor is een van de creatieve breinen van Black Acid en is binnen het collectief niet alleen verantwoordelijk voor vocalen, maar ook voor een groot gedeelte van de producties. Vorig jaar kreeg hij te maken met gehoorverlies, wat hem dwong nog creatiever te moeten werken. Het gebruik van synthesizers, met hun karakteristieke rijke geluid, bleek uitkomst te bieden en is inmiddels kenmerkend voor Sors werk. In 2018 was Sor samen te horen op tracks met onder andere Cry, Wally A$M, leden van ANBU en nog een verrassende samenwerking: met Adje en Roselilah op het nummer ‘9’, dat hij blessede met een wavey topline. In 2019 tekent Sor bij Noah’s Ark, en brengt daar zijn ‘PHONAK’ EP uit, vernoemd naar het hoortoestel dat vast om zijn nek hangt.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

117 min.

Voertaal

Engels

Originele titel

Boyz n the hood + Sor

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Drager

35mm

Onderdeel van

Eyeshadow

Al sinds de uitvinding van de film beïnvloeden en versterken cinema en muziek elkaar. Reden voor Eye om de nieuwe serie Eyeshadow te starten waarin een uitgekiende combinatie van deze twee centraal staat.

Lees meer
campagnebeeld Eyeshadow

Why in Eye

Al sinds de uitvinding van de film beïnvloeden en versterken cinema en muziek elkaar. Reden voor Eye om de nieuwe serie Eyeshadow te starten waarin een uitgekiende combinatie van deze twee centraal staat.

Ronald Simons
programmeur

Sor

Sor

Boyz n the hood 2

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.

Steun Eye. Word lid van de Eye Society.