NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Brief Encounters (Kira Moeratova, SU 1967)

Brief Encounters

Kira Moeratova / SUHH, 1967 / 96 min.

Kira Moeratova’s tweede lange speelfilm is een vrij meanderend portret van een driehoeksverhouding, met Moeratova zelf in de hoofdrol. Object van verlangen is de aantrekkelijke geoloog Maxim, vertolkt door zanger/undergroundheld Vladimir Visotski. De film werd door de Sovjetcensors vrijwel ogenblikkelijk op de plank gelegd.

poster Brief Encounters (Kira Moeratova, SU 1967)
Maxim, een vrijgevochten intellectueel die als geoloog de Sovjet-Unie doorkruist, wordt bemind door twee vrouwen. In de stad is er Valentina, geslaagde carrièrevrouw binnen de sovjetbureaucratie, en in een van de dorpen die Maxim bezoekt is er Nadja, het mooie, jonge, wat naïeve plattelandsmeisje.

Als Nadja naar de stad trekt om Maxim te bezoeken neemt ze een baantje als huishoudhulp bij, per toeval, Valentina; de twee vrouwen vertellen elkaar over de man in hun leven – die een gedeeld object van verlangen blijkt.

Bittere humor

Brief Encounters was Moeratova’s tweede speelfilm en had alle karakteristieken die haar werk in de Sovjettijd ‘verdacht’ maakte. De vertelling zit vol flashbacks, breuken in de tijd en verloopt niet altijd lineair logisch.

De elliptische stijl – sommige recensenten repten van een Russische variant op de nouvelle vague – de onbekommerde naaktscènes en de bittere humor gingen in tegen de sociaal-realistische voorkeuren van de censor. Die wenste een positief beeld van het leven in de Sovjet-Unie, waar het proletariaat zingend, dansend en lachend de fabrieken en kolchozen bemande.

Kira Moeratova (1934 - 2018) maakte twintig films in een volkomen eigenzinnige stijl. Dat kwam haar duur te staan: veel van haar werk belandde op de plank, zelfs in de late dooiperiode. Pas tijdens de perestrojka onder Michail Gorbatsjov kwamen haar films in roulatie. Haar bekendste film, Het asthenisch syndroom (1989) won de Zilveren Beer van het filmfestival van Berlijn.

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Kira Moeratova

Productiejaar

1967

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Korotkie vstrechi

Lengte

96 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Russische dooi

Rusland anno 2021: na de laatste verkiezingsoverwinning van Poetin lijken hervormingen verder weg dan ooit. Hoe anders was dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Nikita Chroesjtsjov, de nieuwe leider van de Sovjet-Unie na de dood van Stalin, de aanzet gaf tot verandering. In de periode van de ‘dooi’ ontstonden klassiekers als Ballade van een soldaat (1959, Grigori Tsjoechraj) en Als de kraanvogels overvliegen (1957, Michail Kalatozov); een nieuwe generatie filmmakers (Tarkovski, Shepitko) trad op de voorgrond.

Lees meer
campagnebeeld Russische Dooi
still uit Brief Encounters (Kira Moeratova, SU 1967)
still uit Brief Encounters (Kira Moeratova, SU 1967)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.