Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Bullitt (Peter Yates, US 1968)

Bullitt

Peter Yates / US, 1968 / 114 min.

Componist Lalo Schifrin had zijn plaats in de filmgeschiedenis al lang en breed zeker gesteld met zijn iconische soundtrack voor Mission: Impossible (1966), toen hij tekende voor de actiethriller Bullitt, een van de bekendste films met 'King of Cool' Steve McQueen.

poster Bullitt (Peter Yates, US 1968)

Lalo Schifrin (Buenos Aires, 1932) had een achtergrond in de jazz en werkte vroeg in zijn carrière samen met onder anderen Dizzy Gillespie, voordat hij zich vanaf de jaren 60 meer en meer met filmmuziek ging bezighouden. Bijzonder aan Schifrins jazz fusion soundtrack voor Bullitt is dat deze achteloos funk, zoetsappige cocktailmuziek en rockelementen vermengt zonder dat de overkoepelde sfeer verloren gaat, en daarmee ook zijn mannetje staat als 'standalone' album.

Ook is goed te horen dat de band die Schifrin tot zijn beschikking had, met veel vooraanstaande jazz- en sessiemusici (Carol Kaye, Ray Brown, Larry Bunker), van uitzonderlijk niveau was. Naast Steve McQueen en de score is de film beroemd om een auto-achtervolgingsscène door de straten van San Francisco, die nog steeds wordt beschouwd als een van de beste en invloedrijkste in zijn soort.

Pion in politiek schaakspel

Steve McQueen is iconisch geworden als de no-nonsense politieagent Frank Bullitt. Belast met de ogenschijnlijk simpele taak een getuige in een maffiazaak een weekend lang te bewaken, wordt hij een pion in politiek schaakspel. Bullitts opdrachtgever, een ambitieuze politicus, doet er namelijk alles aan om zijn reputatie hoog te houden, met stevige actie, achtervolgingen en knokpartijen als vermakelijk gevolg.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Peter Yates

Productiejaar

1968

Productieland(en)

US

Originele titel

Bullitt

Lengte

114 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

All That Jazz

All That Jazz: een wervelend programma over jazz en film, met klassiekers, live performances en aandacht voor bijzondere avant-garde- en activistische filmmakers met een passie voor jazz. Van Miles Davis tot Vincent de Boer, van Sun Ra tot Ornette Coleman.

Lees meer
campagnebeeld All That Jazz (© René Gast & Yvonne Kroese (wallstories.org))
still uit Bullitt (Peter Yates, US 1968)
still uit Bullitt (Peter Yates, US 1968)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.