Skip to content
NLEN
3 38

Caramel

Komisch drama over vijf vrouwen in een schoonheidssalon in Beiroet, die er een vooruitstrevend liefdesleven op nahouden. Liefdesbrief aan een belegerde stad.Regisseur Nadine Labaki maakt deel uit van een verrassende nieuwe generatie Arabische vrouwelijke filmregisseurs.

Caramel poster

De karamel uit de titel is er niet om op te eten, maar is onderdeel van het arsenaal aan schoonheidsproducten in een beautysalon in Beiroet, gebruikt voor het suikerwaxen. Een van de medewerksters, gespeeld door schrijver/regisseur Nadine Labaki zelf, is in de ban van de ontmoeting met de vrouw van haar getrouwde vriendje.

De lesbische Rima moet haar geaardheid verborgen houden. Nisrine wil niet dat haar aanstaande echtgenoot erachter komt dat ze geen maagd meer is, en actrice Jamale wordt geconfronteerd met haar voortschrijdende leeftijd. En Rose's liefde op leeftijd botst met de verantwoordelijkheden voor haar oudere, dementerende zus.

Niet alleen in de verhaallijnen, maar ook in het beeld komt telkens opnieuw de botsing tussen verschillende culturen terug, tussen traditie en milde rebellie. Labaki maakte geen nadrukkelijk politieke film, maar schreef een liefdesbrief aan een belegerde stad: “Aan mijn Beiroet” is te lezen op de aftiteling. Caramel won drie prijzen op het filmfestival van San Sebastian.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Where Do We Go Now?

‘Krachtig, aangrijpend, vitaal en provocatief’ noemt gastcurator Ludmila Cvikova – van 2011 tot 2014 hoofd programmering van het Doha Film Institute in Qatar – de door haar geselecteerde films, die vaak met internationale prijzen zijn onderscheiden.

Lees meer
campagnebeeld Where Do We Go Now? (still uit Where Do We Go Now? (Et maintenant on va ou?) (Nadine Labaki, FR/LB/EG/IT 2011))
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.