NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951)

Carmen Comes Home

Keisuke Kinoshita / JP, 1951 / 86 min.

Deze satirische komedie was de eerste Japanse kleurenfilm (in Fujicolor). Hideko Takamine speelt een stripper uit Tokio die terugkeert naar haar geboorteplaats en daar alles op zijn kop zet. Bijna uitsluitend opgenomen onder de heldere berglucht van Nagano.

poster Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951)
Om het 30-jarig bestaan van de vermaarde Japanse productiemaatschappij Shochiku te vieren, werd Carmen Comes Home gemaakt, de eerste volledig in kleur gemaakte Japanse speelfilm. Van alle regisseurs die bij de studio werkten, was Kinoshita waarschijnlijk het meest vergroeid met Shochiku. Hij zou er maar liefst 45 jaar lang films maken.

De bergachtige setting van Carmen Comes Home is geen toeval: het Fujicolor-kleurproces leverde een betere beeldkwaliteit op bij natuurlijk licht, dus kozen de makers voor de imposante berglandschappen, die een van de hoogtepunten van de film vormen.

Kinoshita bedacht er een perfect scenario bij: Hideko Takamine speelt Lily Carmen, een ster in de stripteaseshows van Tokio, die eerder de Amerikaanse bezettingstroepen na de Tweede Wereldoorlog vermaakten. Ze keert terug naar haar slaperige geboortedorp, gelegen onder een vulkaan. Samen met haar vriendin Maya tart ze de lokale tradities en hiërarchieën met hun soms schaarse, soms opvallende, kleurrijke kleding.

Hideko Takamine was in 1950 de eerste actrice in Japan die brak met haar vaste filmstudio, waarna ze als freelancer een hoger salaris zou krijgen dan alle andere Japanse actrices in die tijd. Hierdoor kon ze werken met enkele van de beste regisseurs van Japan, onder wie Kinoshita en Mikio Naruse.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Keisuke Kinoshita

Productiejaar

1951

Productieland(en)

JP

Originele titel

Karumen kokyo ni kaeru

Lengte

86 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Shochiku 100

Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano: het zijn de grootmeesters van de Japanse cinema. Maar wie weet dat hun werk mogelijk is gemaakt door Shochiku? Eye staat in 2022 stil bij het meer dan honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan.

Lees meer
campagnebeeld Shochiku 100 (still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951))
still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951)
still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.