NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Castle of Sand (Yoshitaro Nomura, JP 1974)

Castle of Sand

Yoshitaro Nomura / JP, 1974 / 143 min.

Deze tragische politiefilm doorkruist landelijk Japan op zoek naar de oplossing van een moordmysterie. Nomura's klassieker is volgens Japanse critici nog steeds een van de beste Japanse publieksfilms aller tijden.

poster Castle of Sand (Yoshitaro Nomura, JP 1974)

Een door de wol geverfde rechercheur en zijn jongere partner onderzoeken de moord op Miki, een geliefde politieagent die een steunpilaar was voor de gemeenschap. Elk motief voor de moord ontbreekt. The Castle of Sand is gebaseerd op Seicho Matsumoto's zeer populaire boek uit 1960. Het verhaal, overtuigend tot leven gebracht door Nomura, toont een beschadigde samenleving waarin wantrouwen overheerst. De film was een veertien jaar lang durend project van de studio Shochiku, die in 1974 probeerde films te maken voor een groot publiek dat de bioscoop tegen die tijd had verloren aan de televisie.

De geëngageerde suspensefilm The Castle of Sand was een onverwacht grote hit in Japan. De monumentale film hekelt discriminatie en combineert een koel, zorgvuldig politieonderzoek in de eerste helft met een aangrijpende, emotionele ontlading in de tweede.

De filmcarrière van Yoshitaro Nomura, een populaire filmmaker in zijn thuisland Japan, besloeg meer dan 50 jaar, waarin hij 89 films regisseerde. Hij is een van de pioniers van de Japanse film noir en is in Japan vooral bekend om zijn bewerkingen van mysterie- en detectiveromans, vaak gebaseerd op verhalen van misdaadschrijver en bestsellerauteur Matsumoto.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Yoshitaro Nomura

Productiejaar

1974

Productieland(en)

JP

Originele titel

Suna no utsuwa

Lengte

143 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Shochiku 100

Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano: het zijn de grootmeesters van de Japanse cinema. Maar wie weet dat hun werk mogelijk is gemaakt door Shochiku? Eye staat in 2022 stil bij het meer dan honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan.

Lees meer
campagnebeeld Shochiku 100 (still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951))
still uit Castle of Sand (Yoshitaro Nomura, JP 1974)
still uit Castle of Sand (Yoshitaro Nomura, JP 1974)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.