Skip to content
NLEN
Cave1

Cave of Forgotten Dreams

Werner Herzog / US, 2010 / 90 min.

3D-documentaire waarvoor de beroemde cellist Ernst Reijseger de muziek schreef. Werner Herzog daalt af in een nauwe spleet waar 32.000 jaar geleden de prachtigste grotschilderingen werden gemaakt. Met uiterst zeldzame beelden van de voor het publiek ontoegankelijke grot van Chauvet.

Caveposter

Volgens Herzog is deze grot in de Ardèche de geboorteplek van de cinema. Het is een tijdscapsule die tienduizenden jaren ongeopend is gebleven, totdat het in 1994 werd ontdekt door een archeoloog die een briesje uit een nauwe tunnel voelde komen. Nu is het enkel toegankelijk voor een handjevol archeologen, kunsthistorici en geologen. En heel eventjes voor Herzog, die wel vaker ferm gesloten deuren weet te openen. Met steriele laarzen mocht hij naar binnen. Zijn tijd daar was beperkt omdat de schilderingen niet met uitgeademde koolstofdioxide mogen worden beschadigd.

Zijn bezoek aan de grot brengt Herzog tot zijn een van zijn belangrijkste bespiegelingen: de prachtige schilderingen die hij daar aantreft zijn protocinema, voorloper van film. Net als filmmakers communiceerden de Cro -Magnonmensen via figuratieve beelden in plaats van woorden. Herzog ziet overal beweging: neushoorns die met elkaar vechten, paarden met open monden die tot ons lijken te spreken, met acht benen alsof ze aan het rennen zijn. Licht van toortsen en bewegende schaduwen moeten de paarden tienduizenden jaren geleden tot leven hebben gebracht. De tekenaars moeten hebben gedanst met de schaduwen, net zoals Fred Astaire dat deed in Swing Time.

Cellist Fred Reijsiger schreef de soundtrack voor Herzogs documentaire; over hem vertoont EYE op 20 september de documentaire Mongools goud van Thomas Doebele, waarbij Reijsiger een kort concert zal geven.

Details

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

2010

Productieland(en)

US

Originele titel

Cave of Forgotten Dreams

Lengte

90 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Cave2
Cave3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.