Skip to content
NLEN

Laurie Anderson, Hsin-Chien Huang / US, TW, 2017 / 35 min.

Terwijl Laurie Anderson zachtjes tegen je praat, overstijg je moeiteloos de beperkingen van ruimte en zwaartekracht. In Chalkroom – uitgeroepen tot de beste VR Experience van het filmfestival Venetië 2017 - dwaal je door acht interactieve kamers vol poëzie, een overweldigende ruimte van woorden, verhalen en tekeningen. Derde aflevering van Xtended, het virtual reality-programma van Eye.

poster Xtended 2018

Het was Andersons grote droom: een ruimte maken waar de bezoeker, bevrijd van zoiets beperkends als de zwaartekracht, door een universum beweegt vol verhalen en geluiden.

In haar eerste VR-productie - een samenwerking met de Taiwanese mediakunstenaar Hsin-Chien Huang - fluistert Anderson het publiek woorden in het oor; woorden die gestalte krijgen in de ruimte, verkruimelen en zich weer opnieuw vormen, net zoals de geheimzinnige tekens, songteksten en tekeningen op de zwarte muren.

Bevrijdende technologie

In Chalkroom vlieg en glij je met VR-bril en handels gewichtloos door een wonderlijk universum vol vrije associaties. VR is de technologie die performer, zanger, beeldend kunstenaar en uitvinder Laurie Anderson past als een handschoen. “Het is een droom die werkelijkheid wordt”, zei Anderson tegen The Washington Post. “VR heeft betrekking op alles wat voor me ogen stond in de dingen die ik gemaakt heb, in de muziek, beeldhouwen of film: volkomen gewichtloos zijn.”

De VR experience duurt 15 minuten, kaartjes worden is een slot van een uur verkocht. De bezoekers worden naar binnengebracht in volgorde van aankomst. In de tussentijd kunt u de film Hidden Inside Mountains van Laurie Anderson bekijken.

Tijdens de opstelling van de installatie in Eye zal de kunstenaar een artist talk geven; in het zaalprogramma is een aantal vroege korte performancefilms te zien naast de lange producties Home of the Brave: A Film by Laurie Anderson (1986) en Heart of a Dog (2015), Andersons documentaire over haar overleden hond Lolabelle.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Laurie Anderson, Hsin-Chien Huang

Productiejaar

2017

Productieland(en)

US, TW

Originele titel

Chalkroom

Lengte

35 min.

Onderdeel van

Xtended

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in het nieuwe programma Xtended. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye © Tibor Dieters

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Chalkroom (Laurie Anderson) (Xtended VR)
still uit Chalkroom (Laurie Anderson) (Xtended VR)

Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.