Skip to content
NLEN
Un chien andalou still3

Charlot présente le ballet mécanique

Fernand Léger, Dudley Murphy / FR, 1923

Cinema Concert met vier avant-garde films uit de jaren “20, begeleid door de Britse pianolaspeler Rex Lawson, i.s.m. Pianolafestival 2015. Op het programma staan Charlot présente le ballet mécanique, Un chien andalou, Opus II, III en IV en Vormittags-Spuk.

Chien andalou2

Concertpianolist Rex Lawson geeft concerten over de hele wereld en heeft de Pianola teruggebracht op de internationale concertpodia. Hij speelde als solist in Carnegie Hall, Wereldpremière van Strawinsky”s Les Noces in Parijs, Rachmaninoff 3de Pianoconcert met het Brussels Philharmonisch, Ballet Mécanique met Tonhalle Zürich, trad op bij de Last Night of the Proms in Londen en werkte met dirigenten als Pierre Boulez en Sir Andrew Davis. Rex trad eerder met films op in Noorwegen, Duitsland, Frankrijk en België. Hij laat de Pianola horen zoals die ooit bedoeld is en zijn spel is spannend en emotioneel. De organisatie van het Nederlands Pianola Festival is heel blij dat Rex een aantal concerten wil geven in Nederland.

Charlot présente le ballet mécanique, Fernand Leger/George Antheil (1925, FR 15”) kleur, geen tussentitelsDe filmische dans “Ballet mecanique” van componist Georg Antheil begeleid door pianolarollen. Verder in het programma o.a. het hoogtepunt van het surrealisme Un chien Andalou (Luis Buñuel), begeleid met pianolarollen met muziek van Igor Strawinsky, door de Britse pianolaspeler Rex Lawson. Samenwerking met het Pianolafestival 2015. Charlot présente le ballet mécanique is een kubistisch geanimeerde Charlie Chaplin te zien waarbij met live-action, opticals en animatie een filmische dans gecreëerd wordt. Het accent ligt op de beweging van onder andere hefbomen, drijfwerk, ledematen van etalagepoppen, bazargoed, reclamebiljetten en roomkloppers. Daarnaast af en toe ook mensen, van wie de bewegingen gemechaniseerd zijn/worden (zoals bij een wasvrouw die herhaaldelijk een trap opklimt).

Voorstelling met live muziek, waarbij de pianolarollen worden gespeeld van de destijds onuitvoerbaar geachte score van componist George Antheils Ballet Mécanique. Gevolgd door o.a.:

Un chien andalou Luis Buñuel (1928, FR) 20”, zwart-wit, Franse tussentitelsBijna tachtig jaar na de première geldt Un chien andalou nog steeds als een van de hoogtepunten van het surrealisme. Scenaristen Salvador Dalí en Luis Buñuel schreven het verhaal uitsluitend op basis van droombeelden en associaties. Tot de horrortoptien behoort de scène waarin een scheermes een koeienoog klieft. Het schokeffect dat Buñuel en Dalí nastreefden was ten volle bereikt.

Details

Regisseur

Fernand Léger, Dudley Murphy

Productiejaar

1923

Productieland(en)

FR

Originele titel

Charlot présente le ballet mécanique

0

Drager

35mm

Charlot presente le ballet mecanique still1
Nl fma bt zp 3036 49
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.