Skip to content
NLEN
still uit Chilla (40 Days of Silence) (Saodat Ismailova, FR/DE/NL/UZ 2014)

Chilla

Saodat Ismailova / FR, DE, NL, UZ, 2014 / 87 min.

Betoverende beelden bij een innerlijke spirituele reis: filmmaker en beeldend kunstenaar Saodat Ismailova tekent een poëtisch portret van een jonge Oezbeekse vrouw die zich 40 dagen lang van de buitenwereld afsluit, wachtend op haar minnaar. Filmvertoning bij de tentoonstelling.

poster Chilla (40 Days of Silence) (Saodat Ismailova, FR/DE/NL/UZ 2014)

Bibicha trekt in bij haar grootmoeder en sluit zich af voor de bewoners van het dorp; veertig dagen lang, besluit ze, zal ze niet praten, in de hoop dat haar zwijgen een verdwenen minnaar terug zal lokken.

Grootmoeder Khanjarmono en haar onwettige kleindochter Sharifa steunen Bibicha, maar er is ook twjjfel: is Bibicha’s gelofte om te zwijgen oprecht of probeert ze een zwangerschap te verbergen?

Saodat Ismailova over Chilla: 'Het maken Chilla, mijn eerste en enige speelfilm, was een verrijkende ervaring die mij leerde hoe onafhankelijke film werkt. Het was ook het begin van mijn meer experimentele werk met bewegend beeld, en mijn onderzoek naar de betekenis van het getal 40. In de tentoonstelling 18.000 Worlds zijn verschillende werken te zien waarin het getal terugkomt.'

Geesten

Chilla (40 Days of Silence) was te zien op meerdere prestigieuze festivals en in het Centre Pompidou in Parijs. De film werd geprezen als een droomachtige, spirituele reis waarin geesten en voorouders een belangrijke rol spelen, maar ook als krachtig feministisch statement over de plek van vrouwen in de Oezbeekse cultuur.

Dit programma is onderdeel van 18,000 Worlds. In deze tentoonstelling met installaties en videowerken verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze maakt daarbij gebruik van het persoonlijke en het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed.

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Saodat Ismailova

Productiejaar

2014

Productieland(en)

FR, DE, NL, UZ

Originele titel

Chilla

Lengte

87 min.

Taal

Oezbeeks

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Saodat Ismailova

In 18,000 Worlds verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze gaat van het persoonlijke naar het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed. De kunstenaar en filmmaker ontving in 2022 de Eye Art & Film Prize voor haar oeuvre, waarin ze aandacht besteedt aan de complexe, gelaagde cultuur van haar moederland. Dit is haar eerste grote overzichtstentoonstelling.

Lees meer
In een still uit Saodat Ismailova's Two Horizons komen twee heuveltoppen voor in een nachtblauw landschap, één vooraan en één verder naar achteren. Een stralende ster staat recht boven de heuvel die het verst naar achteren ligt.
still uit Chilla (40 Days of Silence) (Saodat Ismailova, FR/DE/NL/UZ 2014)
still uit Chilla (40 Days of Silence) (Saodat Ismailova, FR/DE/NL/UZ 2014)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.