NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Jackie en oopjen eye filmmuseum 8

Cinekid - Jackie en Oopjen

Annemarie van de Mond / NL, 2020 / 90 min.

Vrolijke familiefilm waarin Rembrandts portret van Oopjen tot leven komt als de 12-jarige Jackie na sluitingstijd in het Rijksmuseum rondloopt. Ze neemt Oopjen stiekem mee naar huis. Maar hoe gaat ze de wereldvreemde Oopjen ooit verborgen houden voor haar moeder?

Poster jackie en oopjen eye filmmuseum

De 12-jarige Jackie (Frouke Verheijde) is kind aan huis in het Rijksmuseum. Haar moeder Mouna (Karina Smulders) werkt daar als conservator. Wanneer de beroemde Rembrandt-schilderijen van Marten Soolmans en Oopjen Coppit worden tentoongesteld, gebeurt er iets wonderlijks. Als Jackie na sluitingstijd langs hun portretten loopt, volgen de ogen van Oopjen (Sarah Bannier) haar. Jackie dacht dat ze het zich gewoon inbeeldde, maar dit blijkt niet zo te zijn.

verloren zusje

Plotseling staat Oopjen voor haar neus, maar Jackie wil niets van haar weten. Ze denkt dat het een verklede actrice is. Maar al snel wordt duidelijk dat Oopjen de waarheid spreekt. Ze is uit het schilderij gestapt omdat ze dacht dat Jackie Aeltje was, het zusje wat ze al jaren kwijt is. Wanneer Oopjen haar vergissing inziet is ze radeloos.

groot hart

Maar de stoere Jackie heeft een groot hart en bovendien is ze gewend om iedereens problemen op te lossen. Ze neemt Oopjen stiekem mee naar huis, zodat ze samen op zoek kunnen naar het schilderij van het verloren zusje. Maar hoe gaat ze die wereldvreemde Oopjen ooit verborgen houden voor haar moeder? En hoe komt Oopjen weer terug in het schilderij? Het antwoord op dit alles zie je in de vrolijke familiefilm Jackie en Oopjen.

voorfilm

Achter de kast (Persijn Broersen en Margit Lukacs, NL 2005, 3,16”, geen dialoog)

Als je achter de kast gaat, zweef je in een sprookjesbos. Een bos met mos op de grond, eekhoorntjes en lantaarnpalen. De ene keer sneeuwt het in het bos. De andere keer is het een beetje eng in het bos. Het is donker, de maan schijnt en de rode paddenstoelen schieten uit de grond. Als je goed luistert hoor je wolvengehuil. En de laatste keer word je vrolijk in het bos.

Details

Regisseur

Annemarie van de Mond

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

Jackie en Oopjen

Lengte

90 min.

Taal

Nederlands

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Jackieoopjen 0015334 1
Jackieoopjen 0012091