Skip to content
NLEN
Jaccusenr7

Cinema Concert – J’accuse

Anti-oorlogsfilm met een indrukwekkende climax waarin de slachtoffers op het slagveld van WOI herrijzen en de levenden aanklagen. Nieuwe restauratie door EYE. Muzikale begeleiding: Jasper le Clercq (viool, effecten), Martin de Ruiter (piano, bandoneón), Andreas Suntrop (elektrisch gitaar, effecten)

Poster 16

Deze klassieker van Abel Gance, die later met Napoleon een van de grootste spektakelstukken uit de filmgeschiedenis maakte, klaagt niet alleen de universele idiotie van de oorlog aan, maar ook de mensen die onverschillig bleven of van de oorlog profiteerden. De destijds succesvolle film draait om verschillende mensen wier leven door de oorlog wordt beheerst.De dichter Jean is verliefd op Edith, de vrouw van de bruut François. De mannen mogen elkaar niet, maar worden vrienden aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog keert alleen Jean terug: hij is echter gek geworden door alle gruwelen van die oorlog en lijdt aan shell shock.De huiveringwekkende climax bestaat uit een lange optocht waarin Jean wordt gevolgd door de dode François en velen andere uit de dood herrezen oorlogsslachtoffers, die de levenden aanklagen.Voor deze scène maakte Gance gebruik van 2000 echte soldaten op verlof. Deze mannen kwamen direct van het front van Verdun en werden acht dagen later weer terug verwacht. Ze speelden de scène in de wetenschap dat velen van hen het niet zouden halen - 80% van deze mannen zouden inderdaad uiteindelijk sneuvelen.J”accuse ging in Parijs in première in aanwezigheid van president Hollande.

Onderdeel van het AAA Festival (Actueel, Avontuurlijk, Aangrijpend), een samenwerking van Amsterdamse culturele instellingen. In november is het thema: 1914 – een eeuw later.

Details

Jaccuse 1
Jaccuse 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.