Skip to content
NLEN
2 30

Cinema Egzotik: The Night of Hajo

Vast thema in cult: de ‘gekke professor’ alias de ‘mad scientist’ die z’n eigen onsterfelijke mens in elkaar knutselt. Egzotik nodigde z’n afficheontwerper Hajo de Boer uit om z’n favoriete programma samen te stellen, met de koppeling van Frankensteins zelfbouwpakketmonster en Michel Gondry’s humor als resultaat.

Hajo schokkendnieuws

Cinema Egzotik-programmeur Ronald Simons licht toe: “Deze keer de keuze van Egzotiks affichemaker Hajo de Boer. Hij zat te dubben tussen Oom Ferdinand en de Toverdrank, Adaptation,The Fall en Amarcord, maar koos uiteindelijk twee films over “mad scientists”: de oerklassieker Bride of Frankenstein en de vergeten comedy Human Nature van Michel Gondry, naar een van de pot gerukt scenario van Charlie Kaufman.”

Bride of Frankenstein (VS 1935) James Whale 75”

Schrijfster Mary Shelly creëerde het clumsy monster dat zowel lieflijke als zeer agressieve kanten heeft, als onvoorspelbare schepping van de bezeten dokter Frankenstein. Regisseur James Whale voorzag vier jaar na de première van oerklassieker Frankenstein het monster (Boris Karloff) van een wederhelft, reden voor Frankenstein om zich weer aan noeste scheppingsarbeid te zetten. De expressionistische special effects doen aan Fritz Langs Metropolis denken.

Human Nature ( VS 2001) Michel Gondry 96”

Scenarioschrijver Charlie Kaufman (Being John Malkovich) borduurt voort op het “mad scientist”-thema in zijn knotsgekke vertelling over een wetenschapper (Tim Robinson) die tafelmanieren aan muizen (!) leert en dezelfde methode toepast op de “aapmens” Puffy, ontdekt tijdens een boswandeling. Zijn vriendin Lila (Patricia Arquette) is ook wat afwijkend: zij heeft een ruige vacht over haar hele lichaam.

Details

3 32
1 27
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.