Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
De stad was van ons

Cinema Stadsleven: Vrouwen filmen de stad

Bekijk trailer

Vandaag presenteert Eye als onderdeel van het programma ‘Women Make Film’ een speciale editie van Cinema Stadsleven, de live talkshow over stedelijke thema’s van journalist en presentator Tracy Metz. In de talkshow ontvangt Tracy Metz een aantal gasten en zijn filmfragmenten uit de collectie van Eye te zien. Aansluitend gaat de film De stad was van ons. Radicaal-feminisme in de jaren ’70 (2019) van Netty van Hoorn in première.

Poster de stad was van ons

Bekijk hier de registratie van de avond:

Netty van Hoorn en Marjan Sax, die in de film figureert, vertellen over De stad was van ons. Deze film is een historisch document, opgebouwd uit interviews, oude (amateur)filmfragmenten, foto”s en archiefmateriaal. Van Hoorn laat hiermee zien hoezeer de lesbische beweging een drijvende kracht was in de tweede feministische golf, en hoe belangrijk de vrije blije sfeer was van het Amsterdam van toen.

Ze laat een groot aantal initiatieven en organisaties uit de jaren zeventig de revue passeren, van Wij Vrouwen Eisen tot Paarse September en Lesbian Nation, van Saarein en Xantippe tot Mama Cash, toegelicht en becommentarieerd door activistes die er zelf bij waren.

jonge vrouwelijke filmers

Aan het begin van de avond komen studentes van de Filmacademie aan het woord. Hoe zien jonge vrouwelijke filmers de filmwereld, de stad en hun rol daarin? Twee studentes van de Filmacademie, Kate Hummel en Laura Bokhoven, bieden ons een blik in hun doen en denken. Filmcriticus Dana Linssen (NRC Handelsblad) draagt een column voor.

stadsleven

Cinema Stadsleven is onderdeel van Stadsleven, een live talkshow en webmagazine over het leven in de stad, van het vinden van liefde of een woning, tot onze obsessie met gezondheid of discrimineren met data. De volgende editie (in Pakhuis de Zwijger) is op 19 oktober en gaat over “Dozen: Wat doet de bezorgeconomie met de stad?”

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Women Make Film

Vorig jaar presenteerde Eye het filmprogramma Women Make Film, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis met vrouwen in de hoofdrol. Vrouwen speelden vanaf de begintijd van de cinema een belangrijke rol. Ze stonden achter de camera, regisseerden en waren soms ook producent.

Lees meer
campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Bezetting bloemenhove 1976
Cinemien nicolaine den breejen en angela leerkes
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op