Skip to content
NLEN
still uit The White Lung City (Marco Pando, 2009)

Climate Grief (shorts) + Evanne Nowak

Cinema Ecologica: Climate Grief (shorts) + Evanne Nowak

Een avond met korte films, waarin moderator Evanne Nowak spreekt met filmmakers en publiek over emoties die gepaard gaan met klimaatverandering: angst, woede, verdriet, schaamte, gevoel van machteloosheid.

poster Cinema Ecologica: Climate Grief (shorts) + Evanne Nowak
In plaats van het alleen te hebben over feiten, getallen en technische oplossingen, vraagt de moderator om verwarring en gevoel van verlies toe te laten. En niet weg te lopen voor de gevoelens, want die zijn een teken van onze betrokkenheid en een stap naar solidariteit met het klimaat en de niet-menselijke anderen.

Programma

 • still uit The White Lung City (Marco Pando, 2009)

  The White Lung City (Marco Pando, 2009, 4', 35mm)

  Animatie over 'de man met de zwarte longen' (het alter ego van Marco Pando), die de milieuvervuiling door de rook van fabrieken en vuilnis uit de straten in het centrum van de stad Lima probeert tegen te houden.

 • still uit Leak (Astrid Ardagh, 2022)

  Leak (Astrid Ardagh, 2022, 3’)

  Een vrouw laat haar nagels lakken, terwijl de wereld om haar heen overstroomt en ze begint te lekken. Een symbolische en experimentele kijk op ijdelheid, vloeistoffen en klimaatontkenning.

 • still uit Half Wet (Carlos Irijalba, NL 2022)

  Half Wet (Carlos Irijalba, 2022, 17')

  Wuicho, een zwembadschoonmaker, leeft in Oaxaca (Mexico) in een dystopische toekomst waar de zeeën verzuurd zijn waardoor mensen er niet meer in kunnen zwemmen.

 • still uit Como Todo Mortal (Maria Molina)

  Como Todo Mortal (Maria Molina)

  Een onderzoekspresentatie voor een film die Molina in 2023 verwacht af te ronden. In een vreemd landschap dat lijkt op een verre planeet graven mijnwerkers en astrobiologen de bodem af voor wat twee heel verschillende doelen lijken: de technologische revolutie van grondstoffen voorzien en zoeken naar leven in het heelal.

 • still uit Stop the Greenhouse Effect (Paul & Menno de Nooijer, 1992)

  Stop the Greenhouse Effect (Paul & Menno de Nooijer, 1992, 4’)

  Videoclip over de effecten van de uitstoot van CO2 met rapper Tony Scott.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

89 min.

Productieland(en)

NL

Taal

Engels

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)
still uit Half Wet (Carlos Irijalba, NL 2022)
still uit Leak (Astrid Ardagh, 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.