Skip to content
NLEN
Clockwork1

Clockwork Orange, A

Stanley Kubrick / GB, 1971 / 136 min.

Een buitengewoon sadistische jongeman doet, met strafvermindering in ’t vooruitzicht, mee aan wetenschappelijke experimenten die hem ongevoelig voor geweld zouden moeten maken. Kubricks verfilming van Anthony Burgess’ Orwelliaanse roman was een van Theo van Goghs favoriete films. EYE wijdt een retrospectief aan de tien jaar geleden vermoorde filmmaker.

Clockwork orange poster

Van de buitenkant merk je weinig aan Alex (Andy McDowell). Hij woont bij zijn ouders en hangt overdag de luie scholier uit. ”s Nachts echter voltrekt zich een angstwekkende transformatie. Met z”n maten trekt Alex, gehuld in nauwsluitende witte overall en bowler hat op het hoofd geplant, eropuit. De groep terroriseert willekeurige voorbijgangers en breekt in bij een trendy sixties-echtpaar.Alex geniet van buitensporig geweld en de angst die hij daarmee oproept. De bulderende passages in Beethovens symfonieën (“Heroïca”) lijken hem op te zwepen. Eenmaal opgepakt tracht de overheid Alex te deconditioneren door hem, de ogen opengesperd, naar overdoses geweldsopnamen te laten kijken. Beklemmende vraag: is hij te genezen of bestaan er mensen wiens wezenkenmerk de ongeneeslijke pathologie is?Kubricks verfilming van Anthony Burgess” gelijknamige roman zorgde bij uitbreng voor een schandaal. Verheerlijkte de film geweld of was ze een waarschuwing tegen een almachtige overheid die zijn onderdanen wil hersenspoelen for better or worse?A Clockwork Orange was volgens Van Gogh een van de films die zijn wereldbeeld hadden gevormd.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Stanley Kubrick

Productiejaar

1971

Productieland(en)

GB

Originele titel

Clockwork Orange, A

Lengte

136 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Clockwork2
Clockwork3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.