Skip to content
NLEN
1 25

Closed Curtain

Jafar Panahi, Kambuzia Partovi / IR, 2014 / 106 min.

Existentieel huiskamerdrama is een onverholen metafoor voor de artistieke repressie van de Iraanse filmmaker Jafar Panahi. De actie speelt zich uitsluitend af binnen de muren van een villa aan de kust. EYE zal in de openingsweek van Taxi Teheran ook twee van Panahi’s niet in Nederland uitgebrachte films vertonen: This Is Not a Film (2011) en Closed Curtain (2013).

Poster 39

Sinds hij in 2010 door de Iraanse autoriteiten tot zes jaar huisarrest en twintig jaar werkverbod veroordeeld werd vanwege 'het verspreiden van anti-islamitische propaganda', wist de Iraanse cineast Jafar Panahi toch al twee films de republiek uit te smokkelen: het docupamflet This Is Not a Film en het metafysisch drama Closed Curtain. Die laatste won de Gouden Beer voor beste scenario op de Berlinale.

De actie speelt zich uitsluitend af binnen de muren van een villa aan de kust, waar een schrijver (gespeeld door Panahi's oude vriend Kambozia Partovi, die ook mee regisseerde) alle ramen verduistert en een hond - in Iran gezien als een onrein beest - uit zijn sporttas tevoorschijn haalt om vervolgens in alle clandestiniteit te gaan werken. Tot plots een jongeman en een meisje opduiken die op de vlucht zijn voor de politie. Zijn het outlaws? Rebellen? Of ingebeelde figuren? Meer nog dan een existentieel huiskamerdrama is Closed Curtain een onverholen metafoor voor Panahi's artistieke re- en de-pressie.

Details

Regisseur

Jafar Panahi, Kambuzia Partovi

Productiejaar

2014

Productieland(en)

IR

Originele titel

Pardé

Lengte

106 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

2 29
3 31
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.