Skip to content
NLEN
Collateral 2004 michael mann 7

Collateral

Michael Mann / US, 2004 / 120 min.

Sfeervolle neo-noir over een zachtmoedige taxichauffeur in Los Angeles (Jamie Foxx) en huurmoordenaar Vincent (Tom Cruise) die hem instrueert om enkele mensen op een dodenlijst te zoeken. Langzaam groeien ze nader tot elkaar in deze stijlvolle suspense met unheimische look.

Poster collateral 2004 michael mann

Michael Mann heeft vanaf Ali en Collateral de mogelijkheden van digitale cinema herdefinieerd. De stijlvolle thriller Collateral speelt zich vooral af in de taxi gedurende één avond, op stads- en snelwegen met weinig natuurlijk licht. Dit zou met een 35mm-camera moeilijk op te nemen zijn. Digitale camera”s vormden de oplossing. Collateral ziet er niet uit als film maar is wel pure cinema: zie bijvoorbeeld de scène waarin Foxx en Cruise in hun taxi zijn geplaatst tegen de skyline van LA, of op de manier waarop de stad surrealistisch lijkt te gloeien.

roofdier en prooi

Collateral combineert momenten van enorme suspense met een afstandelijke, unheimische sfeer. De taxi rijdt van wolkenkrabbers naar slecht verlichte steegjes bij goedkope motels, aan de rand van de beschaving. Los Angeles is een stad zonder hart, een onverschillige metropool waar de coyotes over straat lopen alsof het het Wilde Westen is. De een rent voor de auto weg, terwijl de andere nonchalant langs de huurmoordenaar en taxichauffeur loopt. Roofdier en prooi, hét thema van Mann: net als deze wilde dieren is Vincent op jacht; in de dieren ziet hij een weerspiegeling van zichzelf.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

Michael Mann

Productiejaar

2004

Productieland(en)

US

Originele titel

Collateral

Lengte

120 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Michael Mann

Michael Mann vangt op onnavolgbare wijze de gruizige kanten van het grotestadsleven in gestileerde beelden. Zijn helden zijn existentiële eenlingen, stuk voor stuk doordrongen van een eergevoel dat hen rechtstreeks naar de hemel of naar de hel leidt.

Lees meer
campagnebeeld Heat & Vice: The Films of Michael Mann
Collateral 2004 michael mann 4
Collateral 2004 michael mann 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.