Skip to content
NLEN
Les combattants 12012063 st 1 s high

Combattants, Les

Thomas Cailley / FR, 2014 / 98 min.

‘Make love like war’ had de ondertitel kunnen zijn van deze binnenstebuiten gekeerde romcom vol bijtende humor. Een volgzame jonge houthakker en een paranoïde vrouw die paratrooper wil worden, bereiden zich voor op de ondergang van de wereld.

Les combattants 12012063 ps 1 s high

De eerste ontmoeting zet de toon van de ongewone liefdesrelatie tussen Arnaud en Madeleine. In een klein stadje in het zuidwesten van Frankrijk bereidt de zachtaardige Arnaud zich voor op het werk in de houthakkersfabriek van zijn onlangs overleden vader. Hij raakt verzeild in een worstelwedstrijd met Madeleine, die hem pardoes op de grond werpt zodat hij een verpletterende nederlaag tegemoet lijkt te gaan. Nadat Arnaud zijn ego weer wat heeft opgepoetst, ontmoeten ze elkaar weer in Madeleine”s achtertuin, waar hij werkt aan een houten hut.

De gestaalde Madeleine, een soort menselijke tornado met een uitgesproken nihilistische visie op de samenleving, blijkt zich voor te bereiden op het einde van de wereld. Door intensief te trainen hoopt ze het leger in te kunnen gaan. Samen met Arnaud legt Madeleine zich toe op een twee weken durende, intensieve training.

Arnaud probeert te overleven in de harde natuur door allerlei bruikbare objecten van hout te maken, terwijl Madeleine zichzelf dwingt rauwe sardine te eten om extra krachten op te doen. Ze komen zo in opstand tegen de traditionele manvrouwrollen die ze geacht worden te spelen.

Het debuut van Thomas Cailley is een rite-de-passage met een geestig scenario, die de tongen losmaakte in Cannes, waar het vier prijzen won in de sectie Quinzaine des Réalisateurs, waaronder de Fipresci-persprijs.

“IJzersterk debuut…won vier prijzen in Cannes en drie Césars. En dat is verdiend… verfrissend; clichés worden constant ondermijnd… prachtig op elkaar ingespeeld… (***** De Filmkrant)

“…fraai gefilmde, zomerse avonturen blijven aangenaam lichtvoetig; met originele personages, een onvoorspelbaar verhaal en sterk acteerwerk is Les combattants een bijzondere debuutfilm… passend slot, met een van de cinematografische hoogtepuntjes van het jaar… (**** VPRO/Cinema.nl)

“…origineel, maar vooral geladen met betekenis…prachtig… (**** Het Parool)

Details

Regisseur

Thomas Cailley

Productiejaar

2014

Productieland(en)

FR

Originele titel

Combattants, Les

Lengte

98 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Les combattants 12012063 st 2 s high
Les combattants 12012063 st 3 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.