Skip to content
NLEN
Cool cast high res foto 03

Cool!

Theo van Gogh / NL, 2004 / 89 min.

Theo van Goghs laatst verschenen film voor zijn dood is Cool!, zijn energieke duik in de wereld van kutcrimineeltjes die na een mislukte overval in het heropvoedingsinstituut Glen Mills belanden. Hij castte de jongens van de school zelf, naast Katja Schuurman en Johnny de Mol (en Gerrit Zalm als bankdirecteur).

Cool poster 0

Heropvoedingsinstituut Glen Mills vroeg Van Gogh een film over de school te maken die laat zien dat probleemjongeren 'net als gewone jongeren over veel talent beschikken en positieve keuzes kunnen maken'. Het resultaat was Cool!, een in snelle en losse stijl geschoten film, doordrenkt met door de jongeren zelf gemaakte nederhop (“Hou je hoofd cool, bij alles wat je doet”). Het scenario was van Theodor Holman en Gijs van de Westelaken.

“Van Gogh was een van de weinigen die op grote schaal Turkse en Marokkaanse acteurs castte en hun personages in zijn films serieus behandelde, zonder politiekcorrecte overgevoeligheden, maar eigenlijk ook zonder vooroordelen”, aldus de Filmkrant in zijn necrologie. “Een wezenlijke film die aankomt als een dreun in je gezicht”, schreef De Telegraaf na de première. Overigens weigerde Pathé de film te vertonen, volgens Van Gogh vanwege zijn vete met Pathé-programmeur Jac. Goderie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Theo van Gogh

Productiejaar

2004

Productieland(en)

NL

Originele titel

Cool!

Lengte

89 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Katja schuurman foto high res groot 23
Stillcool
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.