Skip to content
NLEN
Cosmopolis1

Cosmopolis

David Cronenberg / FR, CA, PT, IT, 2012

Voor Cosmopolis koos Cronenberg de gelijknamige roman van Don DeLillo als vertrekpunt. Diens vertelling over de jonge multimiljardair Eric Packer die in een ‘stretch limo’ door een gewelddadig New York rijdt, is een beklemmende  analyse van postmoderne tijden.

Cosmopolisposter

De ramen zijn getint, de motor vrijwel geluidloos en het plaatwerk van massief staal. Multimiljardair Erick Packer is er alles aan gelegen om de buitenwereld af te schermen: zijn stretch limo glijdt door de straten van Manhattan, waar revolutionairen een opstand van have-nots aanvoeren. Intussen houdt de majesteitelijke wagen halt om Packers vele contacten op te pikken: zijn beursspecialist, zijn lijfarts, zijn bodyguard, zijn minnares en zijn huisfilosoof.

Te midden van alle opschudding heeft Packer maar een doel: een goeie kapper vinden. Tegelijkertijd lijkt hij zorgeloos op zijn ondergang af te stevenen in een compleet vervreemdende omgeving waarin hypermoderne technologie en rauw geweld de toon zetten.

Voor zijn adaptatie van DeLillo”s roman maakte Cronenberg gebruik van de letterlijke dialogen uit het boek. Het literaire gehalte van de teksten draagt bij aan de onthechte sfeer van de film. Met o.a. Robert Pattinson, Juliette Binoche en Mathieu Amalric.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

2012

Productieland(en)

FR, CA, PT, IT

Originele titel

Cosmopolis

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Cosmopolis2
Cosmopolis6
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.