NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Coup de torchon bertrand tavernier 1981 7

Coup de torchon

Bertrand Tavernier / FR, 1981 / 128 min.

Wie Isabelle Huppert bewondert om haar onderkoelde acteren, zal verrast opkijken bij Coup de torchon. Huppert schittert als de brutale minnares van een aan lager wal geraakte Franse politiechef (Philippe Noiret) in koloniaal West-Afrika. Wanneer hij zich herpakt, vallen er doden. Franse sterrencast, ook met de stijlvolle Stéphane Audran.

Coup de torchon bertrand tavernier

Noiret is politie-inspecteur Lucien Cordelier, gestationeerd op een post in West-Afrika, we schrijven het jaar 1938. De man wordt door iedereen, inclusief zijn vrouw (Audran), voor een imbeciel gehouden. Als de maat vol is, begint Lucien een bloedige vendetta: de goedige sukkel verandert in een gewelddadige en sluwe wraakengel, die zichzelf beschouwt als Gods 'schoonmaker'.

zwarte humor

Coup de tourchon, een bewerking van Jim Thompsons misdaadroman Pop 1280, combineert politieke en filosofische ideeën met ongegeneerde zwarte humor. Isabelle Huppert schittert als Luciens minnares Rose die, door Lucien in een onmogelijke situatie gemanoeuvreerd, dodelijk uit de hoek komt.

Met Tavernier draaide Huppert eerder het misdaaddrama Le juge et l”assasin (1976), waarin ze ook aan de zijde van Noiret optrad; de combinatie van de ranke Huppert met grote brombeer Noiret bleek een gouden greep.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Bertrand Tavernier

Productiejaar

1981

Productieland(en)

FR

Originele titel

Coup de torchon

Lengte

128 min.

Taal

Frans, Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Le monde d'Isabelle Huppert

Intens en hypnotiserend, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert in de spotlights in Eye. Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice.

Lees meer
campagnebeeld Le monde d'Isabelle Huppert, © Peter Lindbergh
Coupdetarchon 1600x900 c default
Coup de torchon bertrand tavernier 1981 6