NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Eye on Sound: Crossroads (Teinosuke Kinugasa, JP 1928)

Crossroads

Crossroads

Teinosuke Kinugasa / JP, 1928 / 97 min.

De eerste Japanse stille film die bekendheid kreeg in het Westen. Voor het noodlotsdrama Jujiro maakte regisseur  Teinosuke Kinugasa gebruik van expressionistische stijlmiddelen die volkomen onbekend waren in de Japanse cinema. Over een jongeman en zijn gedoemde liefde voor een geisha.

poster Crossroads (Teinosuke Kinugasa, JP 1928)

Tokio in de 18e eeuw, plaats van handeling: het uitgaansdistrict Yoshiwara, waar het hoofdpersonage Rikiya slaags raakt met een rivaal in de liefde, de strijd gaat om de beeldschone geisha O-ume. Aan beide ogen blind zoekt Rikiya hulp bij zijn straatarme zuster Okiku.

In de opgehoogde noodlotsdramatiek toont Teinosuke Kinugasa (1896-1982) zich schatplichtig aan de esthetiek van de expressionistische film en de ideeën van Sergej Eisenstein. Flashbacks maken de psychologische staat van Rikiya invoelbaar, evenals snel gesneden beeldsequenties, overvloeiers en close-ups: de camera zoomt onverwacht in op details (een hand). Niet eerder waren dergelijke stijlmiddelen aangewend in de Japanse film, die nog zwaar leunde op de statisch-theatrale kabuki-traditie.

Vrouwenrollen

Jujiro was de eerste Japanse stille film die het Westen bereikte en daar gewaardeerd werd als evenwaardig aan de films van Fritz Lang (Dr. Mabuse, Metropolis) of F.W. Murnau.

Kinugasa, die eerst carrière maakte als oyama (mannelijke acteur in vrouwenrollen), was geïnteresseerd in de avant-gardes van Berlijn, Moskou en Parijs. Invloeden uit het expressionisme, futurisme en dada verwerkte hij al in de eerste speelfilms, waaronder het experimentele A Page of Madness (Kuruta ippeji, 1926).

Vanaf de jaren dertig verwierf Kinugasa vooral faam als regisseur van historische films, met een Oscar (1955) voor beste niet-Engelstalige film (de samoeraifilm Jikogumon/Gate of Hell) als hoogste eer.

Muzikale begeleiding

Met live muziek van Oene van Geel (viool) Albert Veenendaal (prepared piano) en Koen Boejinga (percussie).

Vertoning op 35mm (collectie National Film Archive of Japan).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Teinosuke Kinugasa

Productiejaar

1928

Productieland(en)

JP

Originele titel

Jujiro

Lengte

97 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Shochiku 100

Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano: het zijn de grootmeesters van de Japanse cinema. Maar wie weet dat hun werk mogelijk is gemaakt door Shochiku? Eye staat in 2022 stil bij het meer dan honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan.

Lees meer
campagnebeeld Shochiku 100 (still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951))
still uit Crossroads (Teinosuke Kinugasa, JP 1928)
still uit Crossroads (Teinosuke Kinugasa, JP 1928)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.