Skip to content
NLEN
still uit Dawn of the Dead (George Romero, US 1978)

Dawn of the Dead

George Romero / US, 1979 / 127 min.

Vier overlevenden van een onverklaarbare zombie-epidemie verschansen zich in een shopping mall en leven korte tijd in het consumptieparadijs. Dan dringt een motorbende binnen – gevolgd door zombies. De gevolgen zijn verschrikkelijk.

poster Dawn of the Dead (George Romero, US 1978)

In George Romero's satirische film over consumentisme wordt een Amerikaans winkelcentrum het toneel van gevechten tussen zombies, vier menselijke overlevenden van de strijd tegen de zombies, en een bende plunderende motorrijders. In de Mall beleven de overlevenden een fantasie van koopkracht. Ze stelen geld van de bank in het winkelcentrum, poseren voor de beveiligingscamera's, pakken alle kleding en consumptiegoederen die ze wensen, spelen videogames en plunderen de wapenwinkel van het winkelcentrum.

Het is moeilijk om het belang van Dawn of the Dead te begrijpen zonder stil te staan ​​bij de betekenis en geschiedenis van de setting – de Shopping Mall. Het begin van het winkelcentrumtijdperk in de jaren zestig werd met wijdverbreid enthousiasme ontvangen en er werd zelfs melding gemaakt van massahysterie in verschillende pas geopende winkelcentra.

Het is in deze context waarin je de scène moet lezen waarin de overlevenden naar de zombies staren die buiten tevergeefs naar de glazen deuren klauwen. In deze briljante scène maakt een van hen de huiveringwekkend eenvoudige opmerking: 'zij zijn wij'.

- What are they doing? Why do they come here?

- Some kind of instinct. Memory of what they used to do. This was an important place in their lives.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

George Romero

Productiejaar

1979

Productieland(en)

US

Originele titel

Dawn of the Dead

Lengte

127 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)

Why in Eye

4K restauratie van de zelden vertoonde directors cut van Romero's meesterwerk: de originele versie.

still uit Dawn of the Dead (George Romero, US 1978)
still uit Dawn of the Dead (George Romero, US 1978)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.