NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit De avonden (Rudolf van den Berg, NL 1989)

De avonden

De avonden

Rudolf van den Berg / NL, 1989 / 122 min.

Frits van Egters slijt zijn dagen op kantoor, bespot zijn vrienden, kijkt met ergernis en mededogen naar zijn ouders; De avonden, icoon van de naoorlogse Nederlandse literatuur, gold lang als onverfilmbaar, maar Rudolf van den Berg en Thom Hoffman maakten van Gerard Reves debuut een Nederlandse filmklassieker.

poster De avonden (Rudolf van den Berg, NL 1989)
‘Hoeiboei’, ‘appel-bessenwijn’ en 'Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven', zijn beroemde quotes uit De avonden, het bekroonde debuut van Gerard Reve uit 1947.

Reve – toen nog Gerard Kornelis van het Reve – schilderde de gedachten en gevoelens van twintiger Frits van Egters in een monologue intérieur die de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw bestrijkt.

Het jaar is 1946, het gezin van Egters leeft in de benauwde sfeer van naoorlogs Amsterdam; Frits worstelt met onderdrukte seksuele gevoelens en het gevoel opgesloten te zitten in een betekenisloos bestaan.

Ironie is Frits' wapen in de omgang met vrienden, op zijn slaapkamer onderwerpt hij een speelgoedkonijn aan seksuele martelingen. In het gezin heersen grote spanningen, Frits zoekt naar begrip, een uitweg lijkt niet voorhanden.

Binnenwereld

De avonden werd lang onverfilmbaar geacht wegens het gebrek aan dramatische handeling; het is Frits’ binnenwereld die Reve schildert, zijn universum is gesloten. Toch slaagden Rudolf van de Berg (Bastille, Tirza) en hoofdrolspeler Thom Hoffman erin de roman om te smeden naar een film waarin de benauwenis van het origineel zijn equivalent vindt.

Twee Gouden Kalven (Beste film, Beste acteur) een nominatie Beste bijrol (Viviane de Muynck als Frits’ moeder) vielen Van den Bergs film ten deel op het Nederlands Film Festival.

Ook internationaal was er lof: Hoffman won de prijs voor Beste acteur van het filmfestival van Genève en Van den Berg werd genomineerd voor Beste regie op het Chicago International Film Festival.

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Rudolf van den Berg

Productiejaar

1989

Productieland(en)

NL

Originele titel

De avonden

Lengte

122 min.

Taal

Nederlands

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit De avonden (Rudolf van den Berg, NL 1989)
still uit De avonden (Rudolf van den Berg, NL 1989)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.