NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit De brief die nooit verzonden werd (Michail Kalatozov, SU 1960)

De brief die nooit verzonden werd

Bekijk trailer

Michail Kalatozov / SUHH, 1960 / 93 min.

Een wetenschappelijke expeditie naar het ruige Siberië vormt het uitgangspunt voor dit visueel overweldigende epos, waarin water en vuur de hoofdrol op eisen. Digitale restauratie. 

poster De brief die nooit verzonden werd (Michail Kalatozov, SU 1960)

Van de drie films die Michail Kalatozov draaide met cameraman Sergej Oeroesevski is De brief die nooit verstuurd werd de minst bekende titel. Hun films Als de kraanvogels overvliegen en Soy Cuba zouden beroemder worden. De brief handelt over een expeditie van vier jonge geologen naar de afgelegen Siberische wildernis, op zoek naar het kostbare diamant. In een van de hoofdrollen Tatjana Samojlova, de actrice uit Als de kraanvogels overvliegen en op dat moment hard op weg om een van de nieuwe sterren van de Sovjet-cinema te worden.

De brief die nooit verstuurd werd lijkt op het eerste gezicht een avonturenfilm in de sociaal-realistische traditie, maar gaandeweg neemt de film een andere wending. De Sovjet-mens blijkt niet opgewassen tegen de ontketende Siberische natuur, wanneer een enorme bosbrand het viertal dwingt tot een vlucht voor hun leven.

Brandende taiga

Veteraan cameraman Oeroesevski is ook nu weer in zijn element, met virtuoos gebruik van de handcamera in de scènes waarin de geologen zich een weg banen door de brandende taiga. De jonge Andrej Tarkovski probeerde vergeefs hem te strikken voor De jeugd van Ivan maar liet zich wel door hem inspireren voor de vormgeving van zijn speelfilmdebuut.

De film werd digitaal gerestaureerd door Mosfilm.

Lezing

Op 8 december verzorgt Otto Boele vooraf aan de film een lezing (Nederlandstalig) over de Dooi en de films van Michail Kalatozov. Otto Boele is als universitair hoofddocent Russische studies verbonden aan de Universiteit Leiden.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Michail Kalatozov

Productiejaar

1960

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Neotpravlenoe pismo

Lengte

93 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Russische dooi

Rusland anno 2021: na de laatste verkiezingsoverwinning van Poetin lijken hervormingen verder weg dan ooit. Hoe anders was dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Nikita Chroesjtsjov, de nieuwe leider van de Sovjet-Unie na de dood van Stalin, de aanzet gaf tot verandering. In de periode van de ‘dooi’ ontstonden klassiekers als Ballade van een soldaat (1959, Grigori Tsjoekrai) en Als de kraanvogels overvliegen (1957, Michail Kalatozov); een nieuwe generatie filmmakers (Tarkovski, Sjepitko) trad op de voorgrond.

Lees meer
campagnebeeld Russische Dooi

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit De brief die nooit verzonden werd (Michail Kalatozov, SU 1960)
still uit De brief die nooit verzonden werd (Michail Kalatozov, SU 1960)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.