NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit De commissaris (Aleksandr Askoldov, SU 1967)

De commissaris

Aleksandr Askoldov / SUHH, 1967 / 110 min.

Een staalharde revolutionaire moet ten tijde van de Russische burgeroorlog kiezen tussen haar baby en het front. De commissaris werd twintig jaar lang op de plank gehouden, onder meer vanwege Askoldovs onverbloemde kritiek op het sovjet-antisemitisme. 

poster De commissaris (Aleksandr Askoldov, SU 1967)

1920, de Russische Burgeroorlog. Klavdia Vavilova, een staalharde vrouwelijke commissaris van het Rode Leger, wordt onverwacht zwanger. Terwijl ze bij een arm Joods gezin verblijft om te bevallen, wordt ze steeds milder in haar rigide denkbeelden over de ander.

Dit humane Sovjetdrama werd verbannen vanwege de sympathieke weergave van een Joods gezin. Askaldov zelf werd twee keer uit de Communistische Partij gezet. Pas toen hij op het Filmfestival van Moskou in 1987 over De commissaris vertelde, stonden partijfunctionarissen toe dat zijn film vertoond werd.

Ook schrijver Gabriel García Márquez pleitte bij de toenmalige Russische president Michail Gorbatsjov om de film alsnog uit te brengen. Askoldovs speelfilmdebuut, met Nonna Mordzjoekova in de hoofdrol, won daarna talloze prijzen, onder andere de Zilveren Beer in Berlijn (1987).

vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Aleksandr Askoldov

Productiejaar

1967

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Komissar

Lengte

110 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Russische dooi

Rusland anno 2021: na de laatste verkiezingsoverwinning van Poetin lijken hervormingen verder weg dan ooit. Hoe anders was dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Nikita Chroesjtsjov, de nieuwe leider van de Sovjet-Unie na de dood van Stalin, de aanzet gaf tot verandering. In de periode van de ‘dooi’ ontstonden klassiekers als Ballade van een soldaat (1959, Grigori Tsjoechraj) en Als de kraanvogels overvliegen (1957, Michail Kalatozov); een nieuwe generatie filmmakers (Tarkovski, Shepitko) trad op de voorgrond.

Lees meer
campagnebeeld Russische Dooi
still uit De commissaris (Aleksandr Askoldov, SU 1967)
still uit De commissaris (Aleksandr Askoldov, SU 1967)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.