NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit De geschiedenis van Asja (Andrej Kontsjalovski, SU 1967)

De geschiedenis van Asja

Andrei Konchalovsky / SUHH, 1967 / 95 min.

In documentairestijl gefilmd portret van Russische plattelandsgemeenschap wekt bewondering door de scherpe observaties en de veerkracht van de bewoners. De onafhankelijke Asja en haar twee mannen zorgen voor de lichte toon.

poster De geschiedenis van Asja (Andrej Kontsjalovski, SU 1967)

Net als zijn debuut De eerste leraar (1965) situeert Andrej Kontsjalovski zijn tweede film op het Russische platteland. De eigenzinnige landarbeidster Asja wordt heen en weer geslingerd tussen twee mannen, maar kiest uiteindelijk haar eigen pad. Konstjalovski vertelt ook andere verhalen die de bewogen geschiedenis van de Sovjet-Unie illustreren. Boeren blikken terug op hun ervaringen als soldaat aan het front, een oude man haalt pijnlijke herinneringen op aan een strafkamp.

Kontsjalovski brengt het in beeld als een documentaire, waarin de dorpelingen zichzelf spelen. Ze zijn getekend door het harde leven maar ongebroken. De doorvoelde authenticiteit geeft de film een kracht die ook nu nog grote indruk maakt. De Sovjet-autoriteiten zorgden ervoor dat de – gecensureerde – film niet in het buitenland te zien was, pas in 1987 bereikte de film het Westen.

Nestor van de Russische cinema

Andrej Kontsjalovski schreef ooit mee aan Tarkovski's debuut De jeugd van Ivan (1962), nu is hij de nestor van de Russische cinema. Dit jaar gaat zijn nieuwste speelfilm Dear Comrades! in première, waarin een vergeten episode uit de Dooi-jaren centraal staat: een bloedig neergeslagen arbeidersstaking in de Zuid-Russische stad Novotsjerkassk.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Andrei Konchalovsky

Productiejaar

1967

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Istoriya Asi Klyatsinoy, kotoraya lyubila, da ne vyshla zamuzh

Lengte

95 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Russische dooi

Rusland anno 2021: na de laatste verkiezingsoverwinning van Poetin lijken hervormingen verder weg dan ooit. Hoe anders was dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Nikita Chroesjtsjov, de nieuwe leider van de Sovjet-Unie na de dood van Stalin, de aanzet gaf tot verandering. In de periode van de ‘dooi’ ontstonden klassiekers als Ballade van een soldaat (1959, Grigori Tsjoechraj) en Als de kraanvogels overvliegen (1957, Michail Kalatozov); een nieuwe generatie filmmakers (Tarkovski, Shepitko) trad op de voorgrond.

Lees meer
campagnebeeld Russische Dooi
still uit De geschiedenis van Asja (Andrej Kontsjalovski, SU 1967)
still uit De geschiedenis van Asja (Andrej Kontsjalovski, SU 1967)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.