NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

De ijslandbende st 4 jpg sd high

De IJslandbende

Mans van den Berg / NL, 2018 / 73 min.

Familiefilm over de twaalfjarige Sem die ter nagedachtenis aan zijn overleden vader op expeditie wil naar IJsland. Met zijn ‘IJslandbende’ maakt hij zich klaar voor de ultieme tocht, maar de voorbereidingen en de reis blijken zwaarder dan verwacht.

De ijslandbende ps 1 jpg sd high

Voor zijn expeditie naar IJsland richt de jonge puber Sem met zijn beste vriend Mohamed De IJslandbende op. Vijf eigenzinnige jongens en een meisje, allen met hun eigen originaliteit, verenigen zich. Met de bende geven ze vorm aan hun eigen ideeën over IJsland. Ze creëren een wereld waarin zij hun fantasie de vrije loop kunnen laten, allerlei gekke streken op touw zetten en ze onvoorwaardelijke vriendschap ervaren.

Totdat blijkt dat de bende voor Sem veel meer betekent dan voor de rest. Als de expeditievoorbereidingen voor de anderen vooral een spel blijken te zijn, neemt Sem een gevaarlijk besluit.

De meeste jonge acteurs uit de film hebben nog niet eerder in een film gespeeld. Dit geeft de film een speelsheid en ongeremdheid die heel goed passen bij de verwarrende fase van de vroege puberteit. Sem kan nergens heen met zijn verdriet, en zoekt op eigen wijze een uitweg. Maar hij blijkt zijn moeder en de vrolijke Bende meer nodig te hebben dan hij dacht.

Vanaf 7 maart te zien bij EYE

“...vrolijk...geestig...vol overgave...lieve film over opgroeien, vriendschap, verliefdheid...slim cameragebruik en intelligente montage...Een pluim ook voor de piepjonge acteurs... (De Telegraaf)

“ ...met sjeu geregisseerd...Sympathiek project met leuke, diverse cast...tomeloos enthousiasme. (De Volkskrant)

“Innemende reis...prima acteerwerk... (NRC Handelsblad)

Details

Regisseur

Mans van den Berg

Productiejaar

2018

Productieland(en)

NL

Originele titel

De IJslandbende

Lengte

73 min.

Taal

Nederlands

Drager

DCP

De ijslandbende st 3 jpg sd high
De ijslandbende st 2 jpg sd high