Skip to content
NLEN
De inbreker (Frans Weisz, NL 1972)

De inbreker

Frans Weisz / NL, 1972 / 105 min.

Een stukje uit de Nederlandse klassieker De inbreker was onlangs te zien in de talkshow ‘Stadsleven’ in de Balie, waaraan EYE bijdraagt met filmfragmenten uit de collectie. Weisz’ film – met Rijk de Gooijer in de hoofdrol – is nu in zijn geheel te zien in Film NL, de vaste serie over Nederlandse film in EYE.

poster De inbreker (Frans Weisz, NL 1972)

Architectuur - en designkenner Tracy Metz neemt het leven in de stad onder de loep in haar maandelijkse live talkshow Stadsleven in De Balie. In de aflevering van 30 maart jl., gewijd aan het nachtelijke leven in de stad, toonde EYE-programmeur Leo van Hee een fragment van het door EYE gerestaureerde De inbreker (1972), dat een fraai tijdsbeeld van de Amsterdamse Wallen laat zien.

Rijk de Gooijer vertolkt de stijlvolle Amsterdamse beroepsinbreker en messentrekker Glimmie, die met zijn gabber De Bonk (Jon Bluming) betrokken raakt bij een vies zaakje. De nacht is hun natuurlijke biotoop, inbraken worden koel en professioneel uitgevoerd. Frits Lambrechts, oprichter van Filmclub Noord in EYE, is te zien als politie-inspecteur.

De inbreker betekende het eerste publiekssucces van regisseur Frans Weisz, die zes jaar daarvoor debuteerde met het lichtelijk arty Het gangstermeisje (1966). Het was vooral de combinatie van seks en misdaad en het naturel van De Gooijer dat het publiek naar de film trok. Met de branieachtige De Gooijer zou Weisz nog twee bioscoopfilms maken, Naakt over de schutting (1973) en Hoogste tijd (1995).

Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk

Bij de première van Frans Weisz” nieuwste film Het leven is vurrukkulluk ruimt EYE de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Frans Weisz

Productiejaar

1972

Productieland(en)

NL

Originele titel

De inbreker

Lengte

105 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

Onderdeel van

Frans Weisz

Bij de première van Frans Weisz’ nieuwste film Het leven is vurrukkulluk, naar de sprankelende roman van Remco Campert, ruimt Eye de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar. Bij veel voorstellingen is Frans Weisz samen met acteurs en crew aanwezig.

Lees meer
campagnebeeld Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk (still uit Het gangstermeisje (Frans Weisz, NL 1966)
De inbreker (Frans Weisz, NL 1972)
De inbreker (Frans Weisz, NL 1972)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.