NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit De jeugd van Ivan (Andrej Tarkovski, SU 1962)

De jeugd van Ivan

Andrei Tarkovski / SUHH, 1962 / 96 min.

Tarkovski's eerste speelfilm ging in het Westen in première op het filmfestival van Venetië en won direct de Gouden Leeuw. De geëngageerde film, een persoonlijke getuigenis van een Russische kindsoldaat, is nu te zien in een nieuwe restauratie.

poster De jeugd van Ivan (Andrej Tarkovski, SU 1962)

De ouders van de twaalfjarige Ivan zijn door de nazi's vermoord. Gedreven door haat sluit de jongen zich aan bij een groep partizanen aan het front om tegen de Duitsers te strijden. Tarkovski’s eerste lange film biedt een voor Russische begrippen ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog. Het is geen conformistische Sovjetoorlogsfilm vol heroïsche wapenfeiten maar een geëngageerde, persoonlijke getuigenis.

Dromen

Ivan is een Russische jongen die tegelijkertijd symbool staat voor alle kinderen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld – een al te actueel thema. De jeugd van Ivan (1962) viel op door zijn visuele kwaliteiten; de verbeelding van dromen speelt een belangrijke rol. De Sovjetregering was er minder over te spreken, waardoor de film vrijwel geen aandacht kreeg en in een kleine roulatie werd uitgebracht. Nu is zijn meesterlijke debuut te zien in een nieuwe restauratie.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Andrei Tarkovski

Productiejaar

1962

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Ivanovo detstvo

Lengte

96 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Russische dooi

Rusland anno 2021: na de laatste verkiezingsoverwinning van Poetin lijken hervormingen verder weg dan ooit. Hoe anders was dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Nikita Chroesjtsjov, de nieuwe leider van de Sovjet-Unie na de dood van Stalin, de aanzet gaf tot verandering. In de periode van de ‘dooi’ ontstonden klassiekers als Ballade van een soldaat (1959, Grigori Tsjoechraj) en Als de kraanvogels overvliegen (1957, Michail Kalatozov); een nieuwe generatie filmmakers (Tarkovski, Shepitko) trad op de voorgrond.

Lees meer
campagnebeeld Russische Dooi
still uit De jeugd van Ivan (Andrej Tarkovski, SU 1962)
still uit De jeugd van Ivan (Andrej Tarkovski, SU 1962)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.