NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Highroadtochina 2

De keuze van Koolhoven: Night of the Indiana Jones Rip-Offs

‘Nazis, I hate these guys’, is een van de gevleugelde uitspraken van de archeoloog slash avonturier Indiana Jones. Gewapend met zweep en pistool tackelt de kenner van de oudheid giftige slangen, vervloekte mummies, nazi’s, waanzinnige sekteleiders en ander gespuis. Onstuitbare cinefiel Martin Koolhoven buigt zich in De Keuze van Koolhoven over het fenomeen van de Indiana Jones-rip-offs.

Koolhoven a5 flyer hrdruk 1

Martin Koolhoven:

“Raiders of the Lost Ark (het eerste Indy-avontuur) was natuurlijk zelf ook afgeleid van de aloude Hollywood avonturenfilms en -serials. Het was echter zo”n groot succes dat het een herintroductie van het high adventure-genre betekende.

Hollywood zelf maakte een aantal geslaagde en minder geslaagde broertjes (de meest succesvolle was het uitstekende Romancing the Stone, dat zelfs een vervolg kreeg), maar overal in de wereld doken Indy-klonen op, met name vanuit de Filipijnen en Italië. Deze waren niet allemaal geslaagd te noemen. Vanavond bekijken we trailers en scènes van wisselend allooi, gevolgd door de meest onderschatte Indy rip-off.'

High Road to China (Brian G. Hutton, US 1983)

Tom Selleck (Magnum, P.I, 3 Men and a Baby) is de aan lager wal geraakte Patrick O”Malley, voormalig vliegerheld uit WOI. Wanneer de steenrijke Eve O”Malley benadert om haar van Istanbul naar China te vliegen om haar verdwenen vader te vinden, begint het avonturiersbloed te bruisen. Vele actiescènes later wordt de vader –een industrieel – gevonden in een dorpje waar hij lokale rebellen steunt.

Componist John Barry (Body Heat, Out of Africa) ondersteunde de rip-off met een opwindende score.

Details

Highroadtochina 3
Highroadtochina 4