NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Still De Oost

De Oost

De Oost

Bekijk trailer

Jim Taihuttu / NL, ID, BE, 2020 / 141 min.

Een Nederlandse legerkapitein slaat het verzet van de bevolking tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog steeds genadelozer neer. Ook de lijn tussen goed en kwaad voor soldaat Johan wordt steeds vager.

Poster De Oost

Indonesië, 1946. Johan (Martijn Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om 'orde op zaken' te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (Marwan Kenzari).

Jim Taihuttu over zijn film: "Met De Oost wil ik de slingerende weg naar excessief geweld laten zien. Welke omstandigheden en gebeurtenissen zorgden ervoor dat relatief onschuldige jongens het vuur openen op een groepje onbekende, ongewapende vrouwen en kinderen? In eerste helft van de film dalen we stapje voor stapje af op de trap naar het donkere deel in Johans ziel. Als de omstandigheden ervoor zorgen dat de deur naar die trap open staat, geloof ik dat iedereen deze betreden kan."

Details

Regisseur

Jim Taihuttu

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL, ID, BE

Originele titel

De Oost

Lengte

141 min.

Taal

Nederlands, Indonesisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Still De Oost
Still De Oost

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.