NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit De Spiegel (Andrej Tarkovski, SU 1974)

De spiegel

De spiegel

Andrei Tarkovski / SUHH, 1974 / 108 min.

Dit meest persoonlijke werk van Tarkovski is een mengeling van jeugdherinneringen, nieuwsbeelden en gedichten van Tarkovski's vader, en dé archetypische Tarkovski-film. Nieuwe restauratie.

poster De Spiegel (The Mirror) (Andrej Tarkovski, SU 1974)
Tijdens een zware zenuwinzinking herbeleeft de hoofdpersoon zijn jeugd. Beelden van zijn geliefde moeder, zijn eerste vriendinnetje en het huis van zijn kinderjaren trekken voorbij. Nostalgie, weemoed en dromen: Tarkovski noemde De spiegel zijn meest persoonlijke film – wat het publiek niet verhinderde de regisseur boze brieven te schrijven waarin hij gekapitteld werd vanwege “het hermetische karakter” van de film.

De film ondervond zo'n weerstand van de Sovjet-autoriteiten dat Tarkovski met gedachte speelde om te stoppen met regisseren. Brieven van aanhangers weerhielden hem hier van. In de inleiding van De verzegelde tijd citeert hij zo'n brief: 'Ik ben u dankbaar voor De spiegel. Ik heb precies zo'n jeugd gehad. Hoe kon u dat weten?'

Complex is De spiegel zeker: heden en verleden lopen door elkaar, het scenario is grillig en het spel is vaak geïmproviseerd. De spiegel is dan ook dé archetypische Tarkovski-film, waarin de menselijke ziel zich metafysisch verheft boven vriendelijk wuivende korenvelden. 'Ik geloof dat genezing ontstaat door een spirituele crisis', schreef Tarkovski, 'een spirituele crisis is een poging om zichzelf te vinden.'

Vertoning op 35mm

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Andrei Tarkovski

Productiejaar

1974

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Zerkalo

Lengte

108 min.

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

35mm, DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit De Spiegel (Andrej Tarkovski, SU 1974)
still uit De Spiegel (Andrej Tarkovski, SU 1974)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.