NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Absurd (Henri Plaat)

De verbeelding van Henri Plaat

Eye on Art

Beeldend kunstenaar en filmmaker Henri Plaat is dit jaar 85 geworden. Met nieuwe digitale restauraties en online programma’s op de Eye Film Player blikt Eye terug op zijn verbeeldingsrijke filmische oeuvre, dat door Eye is geconserveerd en ontsloten.

poster Eye on Art: De verbeelding van Henri Plaat
De films van Henri Plaat kenmerken zich door een buitengewone visuele stijl, met een uitzonderlijk gevoel voor kleur, compositie en sfeer. Zijn films zijn als het ware collages van kleur, licht en beweging, vaak begeleid door experimentele geluidsmontages van stemmen en muziek.

Deze avond zullen vier van zijn belangrijkste en mooiste films vertoond worden, die zowel zijn fascinatie voor het absurdisme van de Tweede Wereldoorlog laten zien als zijn interesse voor de filmgeschiedenis en de schoonheid van herinnering en vergankelijkheid. Korte interviewfragmenten en een filmisch portret van Henri Plaat door Jerome Schlomoff completeren het programma, ingeleid door Mark-Paul Meyer, curator van Eye.

Absürd (1973, 2', nieuwe 2K-restauratie)

Korte absurde film waarin een mix van muziek en Duits gesproken teksten een onheilspellende sfeer van dreiging, angst en onheil oproepen.

Fragments of Decay (1983, 12', nieuwe 2K-restauratie)

Van de outtakes van eerdere reisfilms maakte Henri Plaat deze geïmproviseerde collage van beelden van een wereld in verval. Verwijzingen naar het verleden, naar hoe mensen toen leefden en creëerden, roept een gevoel op van nostalgie.

Second War Hats (1986, 4', nieuwe 2K-restauratie)

Somewhere in a bombed city: vanuit een straatput pronken fantastische dameshoeden op de hoofden van fraai opgemaakte mannenhoofden. Deze film die moeiteloos mode, muziek en bombardementen verbindt, maakte Plaat na een schrijnende reis naar Warschau. In 1989 werd de film bekroond met de LJ Jordaanprijs.

Spurs of Tango (1980, 32', nieuwe 2K-restauratie)

Op zijn reizen door Zuid-Amerika filmde Plaat het dagelijks leven op zoek naar de overal aanwezige geest van Carlos Cardel, de Koning van de Tango die stierf in 1935. De film is een compositie van licht, kleur en tangomuziek. In 1981 ontving Henri Plaat een Gouden Kalf voor Spurs of Tango.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

75 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Mark-Paul Meyer

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)

Why in Eye

Henri Plaat is dit jaar 85 jaar geworden - zijn films zijn forever young.

still uit Spurs Of Tango (Henri Plaat)
still uit Second War Hats (Henri Plaat)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.