NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit De witte waan (Adriaan Ditvoorst)

De witte waan

Adriaan Ditvoorst / NL, 1984 / 96 min.

Moeder en zoon: het zijn niet altijd hartelijke relaties die de twee onderhouden. Toch herenigt de romantisch-decadente schilder Laszlo (Thom Hoffman) zich met zijn moeder wanneer ze op sterven ligt – stijlvol op naar het einde, met pillen en champagne. De laatste film van de vroeg gestorven Adriaan Ditvoorst is nog altijd een cultklassieker van de Nederlandse film.

De witte waan poster

Adriaan Ditvoorst (1940-1987) gold lang als het meest oorspronkelijke talent van de Nederlandse film.

Voor De witte waan nam Ditvoorst het toneelstuk De moeder van David S. van Yvonne Keuls tot uitgangspunt. De film spitst zich toe op de problematische relatie tussen een dominante moeder en haar in een kraakpand levende, schilderende zoon (Thom Hoffman) die heroïne gebruikt.

In handen van Ditvoorst werd de vertelling over de moeizaam herstelde band tussen moeder en zoon een bedwelmende verkenning van het conflict tussen een kunstenaar en de verwachtingen van zijn omgeving. Hallucinaties, duistere symboliek en zwarte humor kenmerken Ditvoorsts laatste productie, die de dood schildert als een verlossing.

Met onder andere Jan de Bont en Pim de la Parra vormde Adriaan Ditvoorst de eerste lichting van de Filmacademie. Zijn eerste films Ik kom wat later naar Madra (1965) en Paranoia (1967) vonden internationale erkenning; toch bleef Ditvoorst de man die nooit doorbrak – zijn films vonden teleurstellend weinig waardering bij het bioscooppubliek. Toen ook De witte waan niet het verwachte succes bracht, besloot de regisseur drie jaar later uit het leven te stappen.

Voorfilm

Carna (Adriaan Ditvoorst NL 1969 12'). Impressie van het carnaval in Brabant, geschoten in Technicolor en Cinemascope. Camerawerk van Jan de Bont.

Beide films worden vertoond op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Adriaan Ditvoorst

Productiejaar

1984

Productieland(en)

NL

Originele titel

De witte waan

Lengte

96 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit De witte waan (Adriaan Ditvoorst)
still uit De witte waan (Adriaan Ditvoorst)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.