NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Dear Comrades! (Andrei Konchalovsky, RU 2020)

Dear Comrades!

Bekijk trailer

Andrei Konchalovsky / RU, 2020 / 116 min.

Deze aangrijpende Russische film is gesitueerd in de Sovjet-Unie in 1962, ten tijde van Chroesjtsjov, toen een arbeidersstaking bloedig werd neergeslagen. Een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt. De in prachtig zwart-wit beelden geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs.

poster Dear Comrades! (Andrei Konchalovsky, RU 2020)
Ljudmila is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Ze is een trouw communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de ideologie van Stalin. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Ljudmila voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken.

Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders. De bijeenkomst wordt door de autoriteiten hard neergeslagen. Ljudmila is getuige van het bloedbad en de paniek en komt tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Haar wereldbeeld kantelt. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat ze wanhopig op zoek naar haar dochter.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Andrei Konchalovsky

Productiejaar

2020

Productieland(en)

RU

Originele titel

Dorogie tovarishchi

Lengte

116 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Russische dooi

Rusland anno 2021: na de laatste verkiezingsoverwinning van Poetin lijken hervormingen verder weg dan ooit. Hoe anders was dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Nikita Chroesjtsjov, de nieuwe leider van de Sovjet-Unie na de dood van Stalin, de aanzet gaf tot verandering. In de periode van de ‘dooi’ ontstonden klassiekers als Ballade van een soldaat (1959, Grigori Tsjoechraj) en Als de kraanvogels overvliegen (1957, Michail Kalatozov); een nieuwe generatie filmmakers (Tarkovski, Shepitko) trad op de voorgrond.

Lees meer
campagnebeeld Russische Dooi

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Dear Comrades! (Andrei Konchalovsky, RU 2020)
still uit Dear Comrades! (Andrei Konchalovsky, RU 2020)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.