NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Departures (Yohjiro Takita, JP 2008)

Departures

Departures

Yohjiro Takita / JP, 2008 / 130 min.

Van cellospeler naar lijkbezorger lijkt een ruwe overgang. Toch kan een wisseling van beroep onvermoede talenten naar boven halen: cellist Daigo bereidt de doden voor op hun reis naar het hiernamaals in deze met een Oscar bekroonde film van Yoyiro Takita.

poster Departures (Yohjiro Takita, JP 2008)
Jarenlang is Daigo cellist in een orkest in Tokio. Totdat het orkest ter ziele gaat en alle musici op straat staan. Daigo houdt moed, vertrekt met zijn vrouw Mika naar zijn geboortedorp in het noorden van Japan, en vindt een nieuwe baan. Niet als musicus, maar als lijkaflegger.

Daigo leert van de oude begrafenisondernemer Sasaki hoe de overledenen klaar te maken voor hun ‘laatste reis’; hij wast de lijken en voert de bijbehorende boeddhistische rituelen uit. Daigo – een man met twee linkerhanden als hij niet achter zijn cello zit – blijkt talent te hebben voor het vak. Toch vertelt hij zijn vrouw en familie niet wat voor werk hij doet: in Japan staat het beroep van aflegger niet in aanzien.

Departures is een ingehouden, sober portret van hoe een mens reageert op onverwachte wendingen in het leven. Waarbij de zwarthumoristische ondertoon – de dialogen tussen Daigo en baas Sasaki hebben absurde allure – niet ontbreekt.

De film werd onderscheiden met een Oscar voor beste niet-Engelstalige productie; schrijver Alfred Birney noemde in Zomergasten Departures een van zijn lievelingsfilms.

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Yohjiro Takita

Productiejaar

2008

Productieland(en)

JP

Originele titel

Okuribito

Lengte

130 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Shochiku 100

Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano: het zijn de grootmeesters van de Japanse cinema. Maar wie weet dat hun werk mogelijk is gemaakt door Shochiku? Eye staat in 2022 stil bij het meer dan honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan.

Lees meer
campagnebeeld Shochiku 100 (still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951))
still uit Departures (Yohjiro Takita, JP 2008)
still uit Departures (Yohjiro Takita, JP 2008)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.