NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Der siebente Kontinent (Michael Haneke, AT 1989)

Der siebente Kontinent

Michael Haneke / AT, 1989 / 104 min.

Alle beroemde filmmakers zijn ooit gedebuteerd, met meer of minder lawaai. Zo ook Michael Haneke, wiens hardhandig portret van het doorsnee leven van een doorsnee Oostenrijkse familie veel stof deed opwaaien.

poster Der siebente Kontinent (Michael Haneke, AT 1989)
De vader heet Georg, de moeder Anna en het kind Eva. Tot zover lijkt alles duidelijk in het huishouden van de familie S. Vader werkt hard in een bewakingsbedrijf, moeder heeft een brillenwinkel en het kind gaat naar school.

Dag in dag uit voltrekt het leven van de familie S. zich volgens een repetitief patroon van werken-eten-slapen-opstaan. Gepraat wordt er nauwelijks, contact met andere mensen is vrijwel volledig afwezig.

Wurgend patroon

In drie hoofdstukken schetst Haneke een benauwend portret van een familie die gevangen zit in een wurgend patroon. En uiteindelijk naar bijna mystieke verlossing zoekt uit de automatismen van een volledig functioneel, op consumptie ingericht bestaan, waarin menselijke communicatie onmogelijk blijkt.

Hanekes stijl is in Der siebente Kontinent al onmiskenbare handtekening geworden. De lang aangehouden, vaak herhaalde shots, de lange stiltes en het bijna emotieloze handelen van de personages creëren een geweldige onderhuidse spanning. De daarop volgende ontlading doet de kijker van schrik verstijven – zoals ook in dit geruchtmakende debuut.

Vertoning in het Badlands-programma, waarin opkomend filmtalent inspirerende debuutfilms kiest.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michael Haneke

Productiejaar

1989

Productieland(en)

AT

Originele titel

Der siebente Kontinent

Lengte

104 min.

Taal

Duits, Frans, Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands, illustratie © Isa Grütter
still uit Der siebente Kontinent (Michael Haneke, AT 1989)
still uit Der siebente Kontinent (Michael Haneke, AT 1989)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.