Skip to content
NLEN
still uit Der siebente Kontinent (Michael Haneke, AT 1989)

Der siebente Kontinent

Michael Haneke / AT, 1989 / 104 min.

Hanekes ijzingwekkende portret van een doorsnee Oostenrijkse familie die waardeloosheid van geld en spullen inziet en daar de uiterste conclusie uit trekt. Nicht bremsen, staat er bij de autowasstraat. Een perfecte metafoor voor het leven in de consumptiemaatschappij.

poster Der siebente Kontinent (Michael Haneke, AT 1989)
De vader heet Georg, de moeder Anna en het kind Eva. Tot zover lijkt alles duidelijk in het huishouden van de familie S. Vader werkt hard in een bewakingsbedrijf, moeder heeft een brillenwinkel en het kind gaat naar school.

Dag in dag uit voltrekt het leven van de familie S. zich volgens een vervreemdende herhaling van werken-eten-slapen-opstaan. Gepraat wordt er nauwelijks, contact met andere mensen is vrijwel afwezig.

Wurgend patroon

In drie hoofdstukken schetst Haneke een benauwend portret van een familie die gevangen zit in een wurgend patroon. En uiteindelijk naar een bijna mystieke verlossing zoekt uit de automatismen van een volledig functioneel, op consumptie ingericht bestaan, waarin menselijke contact onmogelijk is.

Hanekes stijl is in Der siebente Kontinent al zijn onmiskenbare handtekening geworden. De lang aangehouden, vaak herhaalde shots die abrupt worden afgebroken, de lange stiltes en het bijna emotieloze handelen van de personages creëren een geweldige onderhuidse spanning. De daarop volgende ontlading doet de kijker van schrik verstijven.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Michael Haneke

Productiejaar

1989

Productieland(en)

AT

Originele titel

Der siebente Kontinent

Lengte

104 min.

Taal

Duits, Frans, Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)
still uit Der siebente Kontinent (Michael Haneke, AT 1989)
still uit Der siebente Kontinent (Michael Haneke, AT 1989)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.