NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Dest chantal akerman eye filmmuseum 1

D'Est

D'Est

Chantal Akerman / FR, BE, 1993 / 107 min.

Digitale restauratie van de Cinémathèque royale de Belgique.

Chantalakerman narrowcast 1080x1795

In D'Est reist Akerman door delen van Oost-Duitsland, Polen, Rusland en Oekraïne, en ervaart dat als thuiskomen. Ze vangt een mozaïek van onvergetelijke gezichten, van straten, auto's en baboesjka's in bonthoeden die in de winter staan ​​te wachten op de bus. Ze filmt onderweg gedenkwaardige maaltijden, mannen, vrouwen en kinderen die hun dagelijks leven voortzetten terwijl de seizoenen veranderen en de tijd verstrijkt.

instortende wereld

Zo duikt ze in het hart van het dagelijkse leven ​​tijdens een onstabiel historisch moment, met schitterend geschoten lange tracking shots op 16mm film in de halftonen van de schemering. D'Est wordt gezien als een van Akermans beste werken. Regisseur Valérie Massadian, voor wie Akerman een van haar inspiratiebronnen is: "Stilte in een ineenstortende wereld. De lichamen, gezichten en gebaren die Akerman filmt in bijna vloeibare bewegingen. Spookachtige figuren uit een geofferde Sovjet-Unie. Van wat Communisme had kunnen zijn tot wat het werkelijk was."

In Eye is ook de installatie D'Est te zien in de tentoonstellingsruimte: 25 monitoren gebaseerd op beelden uit de film D'Est.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Chantal Akerman

Productiejaar

1993

Productieland(en)

FR, BE

Originele titel

D'Est

Lengte

107 min.

Taal

zonder

Drager

DCP

Onderdeel van

Chantal Akerman

Chantal Akerman heeft als een van de eerste film-regisseurs de overstap naar de beeldende kunst gemaakt. Ze is beroemd geworden als feministische avant-gardefilmmaker in de jaren zeventig, en ontdekte halverwege de jaren negentig de mogelijkheden van de tentoonstellingsruimte.

Lees meer
campagnebeeld Chantal Akerman - Passages, still uit Hotel Monterey
Dest chantal akerman eye filmmuseum 1
Dest chantal akerman eye filmmuseum 2