NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Deux werner schroeter 2002 isabelle huppert

Deux

Deux

Werner Schroeter / FR, PT, DEUZE, 2002 / 121 min.

Voor de Duitse regisseur Werner Schroeter kroop actrice Isabelle Huppert in de huid van de tweelingzussen Maria en Magdalena. De zussen – dubbelrol Huppert – zijn gescheiden bij geboorte en hebben elkaar nooit ontmoet. Schroeter schreef de film speciaal voor Huppert, en plaatste haar in een theatraal-associatief drama over de zoektocht naar identiteit.

Poster deux werner schroeter

Maria en Magdalena zijn allebei op zoek naar hun moeder Anna (Bulle Ogier), maar hun missie lijkt weinig kans van slagen te hebben. De mentale toestand van de zussen is labiel; de twee zijn verstoken geweest van moederliefde en emotioneel lopen ze langs de afgrond. Onpersoonlijke seks lijkt soms verlichting te bieden, evenals door de zussen zelf uitgelokt drama; hun levens blijven echter plotloos.

vrouwelijk standpunt

Werner Schroeter – met R. W. Fassbinder en Werner Herzog bekend geworden als lid van “Die neue Deutsche Welle”, een lichting jonge filmers die eind jaren zestig het conservatieve Duitse filmlandschap wilde opschudden - bouwde zijn film rondom Huppert. Met de Franse steractrice had hij al eerder samengewerkt in Malina (1991), de verfilming van Ingeborg Bachmans gelijknamige roman. Ook Malina was een film gedraaid vanuit vrouwelijk standpunt.

operagebouw

Net als in zijn andere films springt Schroeters fascinatie voor het theatrale, barokke en operateske in het oog; een van de zussen heeft een relatie met een man die op het podium van een operagebouw woont.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Werner Schroeter

Productiejaar

2002

Productieland(en)

FR, PT, DEUZE

Originele titel

Deux

Lengte

121 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Le monde d'Isabelle Huppert

Intens en hypnotiserend, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert in de spotlights in Eye. Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice.

Lees meer
campagnebeeld Le monde d'Isabelle Huppert, © Peter Lindbergh
Deux werner schroeter 2002 isabelle huppert robinson stevenin
Deux werner schroeter 2002 isabelle huppert 3