NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still Devil in a Blue Dress (Carl Franklin, US 1995)

Devil in a Blue Dress

Carl Franklin / US, 1995 / 102 min.

Denzel Washington is privédetective Easy Rawlins in het Los Angeles van de late jaren veertig. Zijn opdracht: vindt Daphne Moret, de ondergedoken minnares van de burgemeesterskandidaat. Sfeervolle neo-noir van Carl Franklin is gesitueerd in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van LA. 

poster Devil in a Blue Dress (Carl Franklin, US 1995)

Niets heeft Easy Rawlins gemeen met de doorsnee hardboiled privédetective. Maar als hij ontslagen wordt in de vliegtuigfabriek en evengoed zijn hypotheek moet betalen, zijn de opties beperkt.

Een mysterieuze man benadert Rawlins met een niet te weigeren aanbod: 100 dollar om de verdwenen Daphne Monet (Jennifer Beals) op te sporen; Monet zou zijn ondergedoken in het zwarte uitgaansgebied van LA.

Plichtsgetrouw zet Rawlins zich aan zijn taak; gaandeweg belandt hij in een schemerwereld van schimmige politieke deals, harde misdaad en algehele morele corruptie. Iedereen is iedereen iets schuldig, rondom de aanstaande burgemeestersverkiezingen staan de doofpotten gereed en nemen de raciale spanningen toe.

Carl Franklin (High Crimes, House of Cards) maakte een stijlvolle neo-noir die de typische noir-storyline – eenzame detective hakt zich een weg door de urban jungle – eer aandoet. Maar Devil in a Blue Dress is ook een tekening van het gesegregeerde zwarte deel van Los Angeles voordat de Civil Rights Act van kracht werd.

Vertoning op 35mm!

Double bill: No Way Out + Devil in a Blue Dress

Zwarte identiteit en film noir, een thema in de film noir klassieker No Way Out en de neo-noir Devil in Blue Dress. Op 16 juli worden beide films ingeleid door filmmaker en curator Tessa Boerman.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Carl Franklin

Productiejaar

1995

Productieland(en)

US

Originele titel

Devil in a Blue Dress

Lengte

102 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Devil in a Blue Dress (Carl Franklin, US 1995)
still Devil in a Blue Dress (Carl Franklin, US 1995)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.