Skip to content
NLEN
still uit Die Blechtrommel (The Tin Drum) (Volker Schlöndorff, DE/FR/YU/PL 1979)

Die Blechtrommel - Director's Cut

Volker Schlöndorff / DE, FR, PL, YUCS, 1979 / 163 min.

Duitsland, eind jaren twintig. Het driejarige jongetje Oskar weigert verder te groeien. Als hij een keel opzet doet hij ruiten breken, en met zijn speelgoedtrommel weet hij de parades van de nazi’s te verstoren. Oscar voor beste niet-Engelstalige productie, Gouden Palm in Cannes.  

poster Die Blechtrommel (The Tin Drum) (Volker Schlöndorff, DE/FR/YU/PL 1979)
“Op zijn derde verjaardag viel Oskar van de keldertrap en alles bleef aan hem heel, alleen groeien wilde hij sindsdien niet meer.” Zo beschrijft Günter Grass in zijn roman Die Blechtrommel (1959) het kind Oskar, dat met zijn trommel de volwassenen op de zenuwen werkt.

In 1979 verfilmde Volker Schlöndorff – ‘de beste vakman van de Duitse cinema’ (Variety) – Grass’ intrigerende vertelling over het opkomend nazisme in Duitsland, gezien door de ogen van Oskar de pestkop. Met zijn hoge stem kan hij glas doen breken en met zijn tromgeroffel weet hij de parades van Hitlers soldaten danig in de war te brengen.

De films is onlangs digitaal gerestaureerd onder supervisie van regisseur Volker Schlöndorff. Bij uitbreng in 1979 werd de eindmontage op verzoek van de distributeur met twintig minuten ingekort. Die Blechtrommel, destijds de duurste Duitse film ooit, is nu te zien in de originele lengte, waardoor de vertelling wint aan scherpte en diepgang.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes showing explicit sexPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Volker Schlöndorff

Productiejaar

1979

Productieland(en)

DE, FR, PL, YUCS

Originele titel

Die Blechtrommel - Director's Cut

Lengte

163 min.

Taal

Duits

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still uit Die Blechtrommel (The Tin Drum) (Volker Schlöndorff, DE/FR/YU/PL 1979)
still uit Die Blechtrommel (The Tin Drum) (Volker Schlöndorff, DE/FR/YU/PL 1979)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.