NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Do the right thing still3 0

Do The Right Thing

Spike Lee / US, 1989 / 120 min.

Krachtige schildering van de spanningen tussen Italiaanse en zwarte bewoners van de New Yorkse wijk Bedford-Stuyvesant, vol engagement én luchtige momenten. Met John Turturro. Spike Lee is zelf te zien in de hoofdrol. 4K-restauratie.

Dotherightthing b1 lr

Een kokend hete zomer in de multiraciale wijk Bedford-Stuyvesant zet de toch al gespannen verhoudingen tussen de zwarte en Italiaanse buurtgenoten nog verder onder druk. De uitbaters van een pizzatent, Sal en zijn zonen Pino en Vito, zijn het mikpunt van haat in deze recht voor z”n raap schildering van de moeilijkheden tussen New Yorks diverse bevolkingsgroepen.

humor

Regisseur Spike Lee vestigde met Do the Right Thing zijn naam als geëngageerd filmmaker die recht voor zijn mening uitkomt, zonder zijn gevoel voor humor te verliezen. Muziek speelt altijd een belangrijke rol in zijn films; Rosie Perez opent Do the Right Thing dansend op het niets aan de verbeelding overlatende “Fight the Power” van Public Enemy. Lee is inmiddels een van de bekendste filmers uit de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

voorfilm uit de collectie

Het kunstenaarsduo Lernert & Sander staat ​​bekend om zijn geestige en kleurrijke video's, die verwantschap vertonen met de wereld van reclame. Elektrotechnique (NL 2011, 2”50”) is de videoclip die ze maakten voor het gelijknamige nummer van de populaire Nederlandse band De Jeugd van Tegenwoordig.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Spike Lee

Productiejaar

1989

Productieland(en)

US

Originele titel

Do The Right Thing

Lengte

120 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP, 35mm

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
5381 06683
Do the right thing tiff 3